Kristjan Linkov OÜst ELPA i.e selgitas, et nad avasid mullu mais koos Leedu juustutootjaga Rokiškio Sūris Järvamaal Ambla vallas piima kontsentreerimise tehase. “Tänu sellele ekspordime toorpiima asemel piimakontsentraati,” lisas ta. Pärast tehase töölesaamist ongi hakatud toorpiima asemel Leetu vedama rohkem piimakontsentraati, kust osa vett on piltlikult öeldes välja võetud.

Samal ajal on toorpiima eksport Leetu pea poole võrra vähenenud ehk mulluselt 45 951 tonnilt tänavuse 23 779 tonnini. Lätti on aga toorpiima eksport suurenenud – mulluselt 6132 tonnilt tänavuse 11 109 tonnini.

Seoses Venemaa kehtestatud sanktsioonidega on Eestist eksporditud töötlemata piima tonnihind langenud keskmiselt 40%. Tänavu esimeses kvartalis oli Leetu eksporditud toorpiima tonnihind 243 eurot (mullu 410) ja Läti puhul 261 eurot (mullu 406).

Statistikaameti andmetel eksporditi tänavu I kvartalis Eesti päritolu piima ja piimatooteid 58 300 tonni, kokku 31,2 miljoni euro eest. Võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga on eksporditud piima ja piimatoodete kogus vähenenud 17% ning rahaline väärtus 38%.

Eesti piima ja piimatoodete ekspordile on suurt mõju avaldanud Venemaa poolt mullu augustis kehtestatud impordipiirangud ELi toidukaupadele, selle tõttu on tootjad olnud sunnitud leidma uusi sihtturge.