Firmale OÜ EKSO Calves Trading kuuluva veoauto Volvo koormaks oli 70 pullvasikat, kellest 26 hukkus. Kahe looma seisund oli eile veel kriitiline.

Vasikad olid teel Saksamaale ja pärinesid mitmest loomakasvatusettevõttest.

Kiire tegutsemine päästis loomad

Et nii elusaid vasikaid kui laipu kätte saada, murdsid päästjad lahti auto tagaluugi. Siis hakati elusaid loomi välja tooma.

“Väikesi vasikaid oli vaja vahepeal ka masseerida, et nad ei alajahtuks,” kirjeldab olukorda päästeameti Lääne päästekeskuse pressiesindaja Kristi Kais.

Päästeamet helistas kohe abi otsimiseks õnnetuspaiga naabruses tegutsevatele põllumajandusettevõtetele. Kuna kõige lähema asuval Risti Agrol loomaveoautot pole, siis nemad aidata ei saanud. Küll tulid appi Estonia OÜ inimesed ja loomaveok.

“Teisipäeva õhtul helistati mulle päästeametist ja öeldi, et õnnetus,” meenutab juhtunut Estonia OÜ juhatuse esimees Ain Aasa. “Tööpäev oli küll läbi, aga mehed – autojuht ja abilised – tulid välja.”

Et ootamatult vabadusse pääsenud vasikad metsa laiali ei jookseks, tuli loomade liikumist kogumisaedadega piirata ja neid köite abil kinni hoida. Kui auto saabus, hakati loomi üle kraavi ehitatud teed mööda sinna viima. “Kes jõudis ise käia, keda tuli süles viia,” iseloomustab Kais päästetöid.

“Loomad laaditi meie autosse ja toodi Metsakülas asuvasse tühja lauta. Seal tuli nende eest hoolitseda ja juua anda,” lisab Aasa. Loomaveoki roolis olnud mees jäi õnnetuses terveks. Kohila puksiirifirma tõmbas ka auto teele tagasi, veok avariis oluliselt kahjustada ei saanud ning on praeguseks asendusjuhiga ja uue koormaga juba teel Euroopa poole.
Hukkunud loomad tõsteti avariisse sattunud autosse tagasi ja viidi EKSO lattu.

Vasikate eest vastutab vedaja

Kuna Eestis arendatakse eelkõige piimakarja, jätab väga suur osa piimatootjaist oma farmi kasvama vaid lehmvasikad. Pullikud müüakse vahendusfirmadele, kes müüvad need nuumamiseks edasi Euroopa riikidesse, kus loomaliha enam hinnatakse kui Eestis. Suurimad kaubanduspartnerid on aastate jooksul olnud Itaalia, Prantsusmaa, Austria, Holland, Belgia, Saksamaa jmt. EKSO kaudu läheb igal aastal piiri taha 14 000–15 000 vasikat.

Õnnetusse sattunud koormas olid ka Mäo Põllumajandusühistu seitse vasikat. Praeguseks on teada, et nood jäid ellu. Ettevõtte juhataja Toivo-Mart Rebane on seisukohal, et kui loomad on vahendajale ja vedajale üle antud, peab vedaja nende eest ka vastutama.

“Meie tahaks nende eest ikka raha kätte saada, aga selle laekumine võtab niikuinii aega. Ma loodan, et firma kompenseerib kahju,” ütleb Rebane. “Kuigi hind on madal, alla saja euro vasikas, siis mõningane tulu see vasikate müümine meile ikka on. Ega pullvasikatele Eestis ju turgu ole.”

Aktsiaseltsist Risti Agro öeldi, et nende ettevõttest sattus õnnetusse kuus pullvasikat. Kas nad hukkusid või jäid ellu, see polnud eile lõunaks veel täpsustatud. Farmi töötajate teada oli kahekordse loomaveoauto ülemine korrus juba täis ning osaliselt ka alumine osa. Ralliteed vääriv kurv võis loomadega koormatud auto raskuskeskme kergesti paigast ära viia. Ka Risti Agro on seda meelt, et kui loomad on juba nende laudast vahendajale üle antud, on tolle kohustus nende eest ikkagi maksta.

Ka seisev auto oleks kraavi läinud

Päästjate sõnul olid teeolud tol õhtul väga halvad. Teel oli kiilasjää ning selle peal vesi.

Sama kinnitab ka vedu korraldanud ASi EKSO juhatuse liige Egrit Viitkin. “Sellel kohal oleks seisev auto ka kraavi libisenud,” ütleb ta.

“Politsei sündmuskohal ei käinud ja kohapeal viibinud päästeametnike sõnul veokijuht joobes ei olnud. Tegu on kindlustusjuhtumiga, mille asjaolud selgitab välja haldusmenetlus,” on Lääne prefektuuri pressiesindaja Heiko Leesmenti seisukoht.

Egrit Viitkin ei taha spekuleerida kahjunumbritega, aga kinnitab, et firma maksab hukkunud loomade eest nende omanikele kompensatsiooni. Vasikad on eri kaalus, alates 30 kilogrammist, ja eluskaalust oleneb ka hind.

Kindlustuse abisse ta eriti ei usu. “Oleme korduvalt pöördunud kindlustusseltside poole, aga mitte ükski ei soovi selliseid veoseid kindlustada,” kritiseerib Viitkin. “Ütlevad lihtsalt, et nad ei tee seda. Põhjuseid välja toomata.”

Vasikaid vedanud auto sattus avariisse