„Kui siiani võisime piimatootjate jaoks väga raske aastana esile tuua 2009. aastat, mil igale toodetud piima tonnile tuli keskmiselt 20 eurot peale maksta, siis 2015. aasta oli veelgi raskem, sest vaatamata suurele kulude kokkuhoiule tuli iga toodetud tonni kohta peale maksta juba keskmiselt 22 eurot,“ selgitab Piimafoorumiks valminud kogumikus Maamajanduse Infokeskuse põllumajandussektori majandusanalüüsi osakonna juhataja Marju Aamisepp.

„Kuigi piimatootjad on palju pingutanud, et tootmiskulusid kokku tõmmata, siis on turuhind olnud pikka aega madalam piima tootmise omahinnast. Selle valguses on tervitatav uue valitsusliidu kava taastada tuleval aastal põllumajandustootjatele üleminekutoetuste maksmine ning pingutada selle nimel, et kriisiabi piima- ja sealihatootjatele makstakse välja võimalikult kiiresti uue aasta alguses. Need on vajalikud sammud tootjate kindlustunde taastamiseks,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

2015. aastal moodustasid toetused (v.a. investeeringutele) Eesti piimatootjate sissetulekutest keskmiselt 18%, seejuures oli rohkem kui 300 lehmaga ettevõtetes toetuste osakaal 15% ja alla 21 lehmaga majapidamistes 42%.

Eesti piimatootjatel on suhteliselt kõrge laenukoormus – üldine võlakordaja ulatus mullu keskmiselt 41%-ni. Seejuures oli võlakoormus suurem üle 100 lehmaga ettevõtetel (kuni 48%) ja suhteliselt vähem oli kohustusi vähem kui 100 piimalehmaga väiksematel tootjatel (kuni 24%).