„Toetus on vajalik olukorra leevendamiseks, kuid pikaajalise lahenduse toob siiski senisest aktiivsem toodangu väärindamine ning meie toiduettevõtete edukas müügitegevus välisturgudel. Näiteks alates eilsest on Eesti piimapulbrile avatud Vietnami turg.“

Minister Kruuse sõnul on toetus suunatud põllumajandussektori turuolukorraga kohanemisele ja maaelu jätkusuutlikkuse tagamisele. „Turuolukorraga kohanemiseks on ühe määraga plaanis toetada kõiki piimakarjakasvatajaid ning erinevates määrades seakasvatussektori puhul,“ selgitas Kruuse.

2016. aasta seakatkupuhangute tõttu kaubanduspiirangutega tsooni (nn III tsoon) lisandunud ettevõtjatele plaanitakse maksta toetust 27,24 eurot sea (sh emis) kohta, ülejäänud Eestis 8 eurot sea (v.a emis) ja 13,62 eurot emise kohta. Piimakarja puhul on eeldatav toetusmäär 140 eurot looma eest, kuid lõplik ühikumäär selgub pärast taotlemist.

Riigieelarvest makstakse 2017. aastal põllumajandussektorile erakorralist toetust 7,6 miljonit eurot, millele lisandub Euroopa Liidu poolt Eesti põllumajandussektorile eraldatud 8,08 miljonit eurot.

Toetuste jaotust arutati 24. oktoobril Põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogus (PMAN). PMAN on Maaeluministeeriumi valitsemisala küsimuste lahendamiseks ning maaeluministrile järelduste ja ettepanekute esitamiseks moodustatud nõuandva õigusega alaline nõukogu.