Priske toetus, kuni 5000 eurot, paneb mu kõrvu kikitama. Vaatasin, mida juba tehtud on. Ega palju ole, aga torkas silma, et maakonniti kipuvad valmis objektid olema samas vallas, isegi samas külas ja üllatavalt sarnased.

Nagu säraküünal

Üldjuhul on tegu viisakate postidel katusealustega, lauad-pingid sees. Hämmastav, et Lääne-Virumaal on samas külas kuus objekti, sarnased nagu veetilgad, ja neli neist on ka samal maaüksusel.

Muidugi pole kuritegu ühte putkat pildistada neljast küljest, kuigi seinad läbi paistavad...

Olgu pildistamisega nagu on, aga kõigil neil ehitistel on üks ühine omadus: nad on kuivast puidust, põlevad nagu säraküünal ja meelitavad ligi kutsumata külalisi.

Toetuse tingimustes ei märganud punkti, et muru peab olema pügatud vähemalt 10 m raadiuses nagu koduaias, sest näpunipsuga lendab koni vabalt 5 meetrit. Kas kogu suure riski juures loota sellele, et külastajad on kained, viisakad, kasutavad prügikasti ja põõsa taha pissile minnes neil hambust midagi ei pudene?

Minu meetmed

Mina ei looda millelegi ega kellelegi ja erinevalt EMK soovitatud kontvõõraste ligimeelitamisele olen vastupidisel seisukohal. Töötasin välja ka vastavad meetmed.

Meede 1. Tulekaitseobjekti tähistamine (nagu ka ametlikul meetmel). Paigaldasin teeserva kõrge posti otsa lehma pealuu, mille värvisin veripunaseks, pritsisin värvi ka allolevale teabetahvlile, isegi postile.

Loodan, et sõnum on vägagi arusaadav.

Meede 2. Üldsuse teavitamine (EMK-l sellist pole). Avaldasin kohalikus maakonnalehes artikli, milles kirjeldasin üksikasjalikult, mis juhtub võõrale pinnale astujaga, eriti kuusevargaga.

Tõsi, netikommentaatorid sõimasid mind seejärel paadunud jõhkardiks ja imestasid, kuidas sellisele relvaluba anti, kuid tõsi on ka see, et erinevalt varasematest aastatest pole pärast minu meetmete 1 ja 2 rakendamist metsast jooksu pannud ükski kuusk.

Meede 3. Imelihtne (EMK-l pole). Kindlustasin metsa tulekahju vastu.

Ilma toetuseta

Ükski minu meede pole toetusevääriline, kuigi kahe esimesega nägin kurja vaeva. Hea küll, et see lehm... Ja artikli eest sain ju honorari, aga kindlustuse toetus?

Ega ma tegelikult nuta. Ometi ei anna mulle kui eelmise riigikorra kasvandikule hingerahu üks asi: eelmisel aastal esitati EMK-le vastavaid toetuseavaldusi pea 90 000 euro eest (keskmine tükihind üle 5000 euro).

Kui paneks ka õige metsa kõige kaugemasse nurka püsti hõreda katusealuse. Libaarvete alal pole ma eile sündinud ja vaadates tingimusi... Või paneks kohe kahte nurka ja pildistaks siis neljast küljest!

Ei saa siiski öelda, et kõik toetused bluff on. Näiteks istutustoetus oli minu puhul kunagi igati omal kohal, sest ora n-ö torgati õigel ajal õigesse kohta. Kuigi, see ora tuli PRIA-lt.

PEETER PIKK-KÕRV

Toimetusel on kirjutaja
õige nimi teada.