Neis sadamais, mis on seotud kalapüügiga, sai olukorda muuta Euroopa Kalandusfondi abiga ja seda võimalust on kalurid praegu maksimaalselt kasutanud. Kaasajastatud on 37 väikesadamat ja lossimiskohta üle Eesti, sh siseveekogude äärsed Peipsi-, Pihkva-, Lämmijärve ning Võrtsjärve sadamad ja lossimiskohad. Uuesti on üles ehitatud kaikohad, uuendatud sadamahooneid, sadamaid on varustatud kaasaaegsete seadmete ja vahenditega.

Sellises mahus investeeringuid ja toetust väikesadamate arendamiseks ja uuendamiseks ei ole varasemalt ühegi teise fondi raames võimaldatud. Sadamate arendamist on planeeritud jätkata ka edaspidi Euroopa Merendus- ja Kalandusfondist.

Häid näiteid uuendatud kalasadamatest võib tuua palju. Näiteks äsjavalminud Eisma sadam, kus on ehitatud uued kaid ja muulid, süvendatud on sadamabassein ja sissesõit. Kaidel on olemas vesi, elekter ja internetiühendus. Lisaks kalandusele on eesmärgiks seatud rannapüügiga seotud turismi arendamine ja väikelaevade hooldus- ja remonditeenustega tegelemine. Sadamas on ka paatide „talvekorter“ ehk võimalus paate talvel hoiustada. Eisma hakkab sadamateenuseid pakkuma alates 1. maist 2014.

Koguva sadam väikesel Muhu saarel on atraktiivne puhke- ja peatuspaik nii kohalikele kui külastajatele ning on avatud nii maismaalt kui merelt tulijatele. Uuendatud on sadama kaid, renoveeritud püügivahendite hoiuruum ja loodud on võimalused kala säilitamiseks väikeses külmhoones. Sadamas tegutseb kohvik, muuseum, lastele on rajatud mänguväljak.

Allikas: Maablogi