„Seminari läbivaks teemaks on piimafarmi efektiivne majandamine,“ selgitas Alltech Eesti OÜ juhataja Pilleriin Puskar.

Piimatootmise efektiivsuse määravad sööda tootmine ja söötmine, kulud lehma eest hoolitsemiseks, tervis, elamis- ja pidamistingimused jne.

Sellest, kuidas lehma sööta ja pidada nii et tast kõige enam kasu oleks, rääkis USA Penn State Ülikooli teadlane Jud Heinrichs. Majanduskalkulatsioonidest ja kuludest tegi ettekande kauaaegne põllumajandustootja ja juht Kalev Kreegipuu. Juhtimise osast piimatootmise efektiivuse parandamisel kõneles seminari korraldaja, karja tervise ja söötmise nõustaja Pilleriin Puskar. Jud Henrichs analüüsis läbi kõik loomade ja farmiga seotud aspektid, mis piimatootmise kasumlikkust mõjutavad. Pikalt peatus ta efektiivsel söödatootmisel ja -kasutamisel. Lisaks tõi ta välja loomade tervise, kaalu, laktatsiooniperioodi, aktiivsuse, stressi, pidamistingimuste jne mõju efektiivsusele.

Kalev Kreegipuu rääkis piimatootmise rahalisest poolest. Tema sõnul on kaasaegses laudas lehmakoht nii kallis, et lehm lüpsab seda tagasi kolm aastat.

Pikemalt peatus ta piima omahinna arvutamisel. Praegu teeb iga piimatootja seda isemoodi, erinevate kulukohtade ja arvutiprogrammide abil. Maaülikool aga teeb juba mitu aastat uuringut, mille kaugem eesmärk on töötada välja piima omahinna arvutamise võimalikult täielik soovituslik metoodika.

„Olulised asjad tuleb ikka üle korrata,“ hindas seminari Põlva Agro loomakasvatusjuht Heli Sadam. „Näiteks, kuivõrd vajalik on teha võimalikult head silo. Halva silo tegemine on raha raiskamine.“