Hiljuti levis internetis Argentiinas San Miguel del Montes asuvas linnufarmis filmitud video, kus võis näha üheksa miljoni (!) paaripäevase kuketibu massihukkamist.

Kuid nüüd on pisikestel kukkedel lootust suureks kasvada ning jõuda inimeste toitulauale "maheda ja kõrgekvaliteedilise linnulihana".

Austria linnukasvatajate ühendus (lüh ZAG) teatas, et projekt on küll kavandamisel, kuid on alles algjärgus ning selle edasine areng sõltub tarbijatest.

Asja mõte on selles, et kõik kuketibud kasvatatakse üles n-ö mahetingimustes - nad saavad mahetoitu ja neid peetakse keskkonnas, kus neil on võimalik vabalt ringi liikuda.

ZAG-i kõneisik Michael Wurzer selgitas: "Olemas on kahte tüüp kanu - ühed on aretatud liha saamiseks ja teised munemiseks. Poest on võimalik osta lihakanu, nii emaseid kui isaseid. Munevate kanatõugude liha tavaliselt ei müüda, sest kui kana munemise lõpetab, on ta lihana müümiseks "liiga vana". Samas - munakanade isastibud tapetakse tavaliselt paari päeva vanustena, kasutades gaasitamist CO2-ga. Nüüdsest aga hakkame neid üles kasvatama, lihaks."

Kuigi munatõugu kukkesid ei saa liha koguselt lihatõugu lindudega, on nende liha siiski hea kvaliteediga ning seda saab kenasti süüa ja lihatoodete valmistamiseks kasutada.

Austria mahetalunikud loodavad, et uut sorti liha hakkab tarbijatele meeldima. Tegemist on ikkagi tunduvalt parema variandiga, kui paaripäevaste tibude surnuks gaasitamine.

Kui projekt Austrias edukaks osutub, on võimalik selle laiendamine teistessegi riikidesse, vahendab portaal The Local.