See ongi põhjus, miks kuus Puka valda kuuluvat Aakre kandi küla saatsid Rõngu vallale taotluse selle omavalitsusega liitumiseks.

Kaks ei jäänud kolmeta

Kangro sõnul tulid nad sooviga välja juba kolmandat korda, varem sündis see 1992 ja 2001. Kui toona ei lubanud seadus maakonna piire muuta – Aakre külad jäävad Valgamaale, Rõngu aga Tartumaale –, siis nüüdseks on seadust muudetud ja ühinemine selle taha komistada ei saa.

“Praegu räägitakse palju haldusreformist ja tõmbekeskustest, me tahtsime juba varakult märku anda, kuhu me kuuluda soovime,” selgitas Kangro.

Rõngu vallavanem Priit Pramann peab Aakre külade liitumissoovi igati mõistlikuks, kuid leiab, et pigem võiks terve Puka vallaga ühineda. Veel õigem oleks liituda ka ümbruskonna teiste ehk Palupera, Rannu ja Konguta valdadega.

“Tõenäoliselt teebki meie vallavolikogu 6. juunil ettepaneku ühinemisläbirääkimiste alustamiseks neile neljale vallale ja suve lõpuks on vastused käes,” lootis Pramann.

Puka vallavanem Heikki Kadaja ei ole Aakre külade soovist naabervalla alla minna just vaimustuses. Valla tükeldamine ei ole tema meelest õige. “Kui meile Rõngu vallast ettepanekud tulevad, eks me siis hakka arutama,” lisas ta.

Toetust saadaks ikka

Järvamaa Koeru vallavolikogu 30. mai istungil tehakse ilmselt Kareda vallale ettepanek ühinemisläbirääkimiste alustamiseks.

“Oleme sellest kaua aega mõelnud. Nüüd mil tõmbekeskuste teema aktuaalne, oleks õige rääkimisest edasi jõuda,” märkis Koeru vallavanem Triin Pobbol.

Kui Kareda naabrite pakkumisega nõustub, võiks Pobboli arvates ühinemine juba järgmisel aastal teoks saada.

Vallad on aastaid koostööd teinud ning paljud Kareda inimesed käivad Koeru tööle. Kareda vallas elab 660, Koeru vallas 2231 inimest.

Pobbol juhib Koeru valda teist kuud, enne seda oli viis aastat Kareda vallavanem. Ta leiab, et mõlemale vallale tuleks ühinemine vaid kasuks. Koos ollakse tugevamad ja võimekamad.

“Kareda vallavolikogu tuleb kokku 18. juunil, neil on meie ettepanekule vastamiseks aega kaks kuud ja juuli lõpuks peaks meil vastus käes olema,” sõnas Pobbol.

Sügiseks, mil seotuna kohalike omavalitsuste volikogude valimistega ühinevad 18 kohalikku omavalitsust, selles loos käsitletud vallad oma asju aetud ei jõua.

Küll laieneb neile juhul, kui nad ka valimistevahelisel ajal kokkuleppele jõuavad, ühinemistoetus ehk 50 eurot iga ühinenud kohaliku omavalitsuse üksuse elaniku kohta.

Omavalitsuste koguarv väheneb sügiseste valimiste järel 215ni.