Jõuluvana ehitab atra

Tammeli sõnul rahad liiguvad ja lootust on. Tänavuse Eesti künnimeistri Kaspar Järvala ja tema isa firma Rodnas on omalt poolt raha sisse pannud, oma meest on juba toetanud ka Kehtna vallavalitsus. Rahakotiraudu on paotanud mõned firmad ja ühistud, väiksemate summadega on toetanud ümbruskonna väiketalunikud ja eraisikudki.

“Sugulased lugesid mu plaane lehest ja panid ka raha kokku,” on Kaspar õnnelik lähedaste toetuse üle. “Ja kogu pere hoiab pöidlaid pihus, et ma Uus-Meremaale võistlema minna saaksin.”

Ka Türi vallas Tännassilmas, kus on teise künnimeistri Jüri Laia kodu, ei istuta, käed rüpes. “Jüri teeb atra, tal on nii kiire, ma ei tea, kust ma tänavu oma üritustele jõuluvana saan,” naljatab Jüri Laia kultuuritöötajast abikaasa Piret. Naise sõnul on tal sponsoritelt lubadused ning ta loodab, et need täidetakse.

“Türi vallavalitsus lubas kindlasti toetada, kui Jüri maailmameistrivõistlustele läheb,” tunnustab ta kohalikku võimu. Sama ütleb ta ka abikaasa tööandja AS Stokkeri kohta, kes abistab võistlustraktori rentimisel.

Eesti Künniseltsi juhatus tegutseb selle nimel, et leida puuduolev raha ja lahendada organisatsioonilised küsi­mused.

Kuigi registreerimisega koos nõuab maailma künniorganisatsioon reeglina ka stardi- ning liikmemaksu tasumist, õnnestus Arvi Tammelil kokku leppida maksepikendus käesoleva aasta lõpuni. Selleks ajaks peab raha koos olema.

Traktor alustab jaanuaris 55päevast merereisi

Praeguste plaanide kohaselt lähevad Kaspar Järvala ja Jüri Laia adrad ning Kaspari omatehtud võistlustraktor merekonteineriga teele jaanuari algul. Jürile renditakse traktor John Deere’i kohapealsest esindusest.

Mehed ise tahaksid minna Uus-Meremaale kaks nädalat enne võistluste algust, et kohapeal treenida. Tiimijuhina sõidab kaasa Arvi Tammel, kes on ühtlasi Eesti esindaja maailma künniorganisatsioonis.

57. kündmise maailmameistrivõistlused peetakse 15.–18. aprillini 2010 Uus-Meremaal ja seekord loodetavasti Eesti võistlejate osavõtul.

Riigi kohustus on saata meie võistlejad kündmise MM-võistlustele

Jälgin Maalehest hoolega Kaspar Järvala tegutsemist, kes tahab sõita künnivõistlustele Uus-Meremaale. Minu kui eaka maainimese arusaamisesse ei mahu see, kui ei leita riigi tasandil toetust nii tublile noorele mehele. Juba see, et ta tuli Eesti meistriks, annab head lootust tema tugevast töötahtest. Põllumajanduse ja hariduse ministrid peaksid seda võtma täie tõsidusega. Hinnake oma töökaid noori!

Kündjaid on meil väga vaja. Ümberringi on jäätmaid tekkinud liiga palju. Kui näen haritud maid, olen alati tänulik neile, kes seda teevad. Aga kui vaatan kunagi kasutatud ja nüüd maha jäetud maid, on hinges sügav kurbus — on ju need maad meie esiisade ränkraske tööga kunagi kasutusele võetud.

Milgete Pihl Saaremaalt

(Kiri on avaldatud lühendatult)