Eesti võistluskündjad, tavaatrade klassis võistlev Raido Kunila ja pöördatrade klassis võistlev Jüri Lai sõitsid Kanadasse Calgary lähedal asuvasse Oldsi eelmisel reedel. 

Meeste traktorid ja adrad saadeti ära juba 20. mail, kuid kohale jõudsid nad eelmisel kolmapäeval.

"Kuna Calgary kandis oli üleujutus, siis ilmselt masinaid ei viidudki varem kohale," arvas Jüri Lai. Ka nädalavahetusel oli masinate ala suletud. Nii said mehed vaid traktoritele-atradele pilgu peale heita ja ümbruse ning oludega tutvuda. Masinate korrastamisele kulus suur osa esmaspäevast.

Ka selleks nädalaks lubavad ilmaennustajad äikest ja vihma, nii et eeldada võib märga mulda. Mis, ühelt poolt, teeb töö raskemaks, ent teisalt jätab künnivaod ja -harjad hästi näha.

"Kümne aasta järel on huvitav jälle Kanadasse minna," kinnitas kogenud võistluskündja Raido Kunila, kes võistles seal ka kümne aasta eest. "Tookord olime saja kilomeetri kaugusel Torontost, kus oli hästi kuum ja kuiv. Nüüd on hoopis teine kant," ütles ta.

Mõni päev varem kohale jõudnud ja natuke harjutada saanud Soome kündjad hindasid tingimusi nii, et kui rohumaal pole veel väga vigagi, siis kõrrepõld on üsna märg.

"Üleujutust, mis teisel pool Calgaryt oli mõni nädal tagasi olnud, siin Oldsis ei ole," rääkis kündjaid saatev Eesti Künniseltsi juhatuse liige Margus Ameerikas

Sealse kandi põllud on tema sõnul aga väga märjad. Külvides on suured veekahjustused ja madalamatele kohtadele pole saanudki külvata. Pooled põllud on kollased ning suviraps alles täisõitsemises, kuigi Kanadas on praegu juba koristusaja keskpaik. 

Oldsi kolledž tähistab 60. kündmise maailmameistrivõistlustega oma sajandat aastapäeva ja juubeli ning künnivõistluste teema on teede ääres ja kooli territooriumil näha.