Valga turul pakkus värsket kurki vähemalt tosin müüjat. Kilogrammi eest küsiti 60-80 eurosenti. Saak oli müüjate sõnul enamasti hea. Osteti ka, aga mitte väga elavalt, müüjate arvates on hoidiste tegijaid vähemaks jäänud. 

Helme valla taluperenaine Sirje Anier, kes kurke põllul kasvatab, rääkis, et saak valmis tänavu lainetena - vahepeal, kui ööd olid jahedad, tõmbas kasvu tagasi, ilmade soojenedes valmisid kurgid ruttu.

Valga külje all asuva Jaanikese küla aiapidaja Tõnu Tomp ütles, et ise ja põllul kasvatada on kasulikum ning ostab kurgiseemne Tallinnast hulgilaost. "Muidu osta kallis taim, pane maha ja kuivab viimaks ära ka," arvas ta. 

Praegune hind
seni madalaim

Ka Jõgevamaal Peipsi ääres asuva Kase talu peremees Leo Uuna ütles, et kurgid hakkavad otsa lõppema. "Kes nüüd ei võta, peab pärast rohkem raha välja käima!" 

Praegu on kurki palju ja tal tuli hommikune üheeurone hind lõunaks 60 sendi peale langetada.

Ligi 90aastasel vanahärral kasvab põllul pea 2000 kurgitaime, mille saagi viib ta Jõgeva või Tartu turule. "Jõgeval on rikas rahvas, seal ei jõua kurki kättegi anda!" rääkis mees.

Uuna sõnul sobivad talveks sisse tegemiseks vaid avamaal kasvanud kurgid. Ta rõõmustas, et ei pannud kurgitaimi kasvumajja, kuna sellesuvine kuumus keedaks need seal lihtsalt ära ja selline kurk ei säili. Mees soovitab kurke enne purki panemist tund või kaks külmas vees hoida, siis jäävad need mõnusad krõmpsud.

Seevastu Jõgevamaal Pala vallas asuva Madise talu kasvuhoones kasvanud kurke müüv Salme Rander pole nõus väitega, et talveks tallele panemiseks sobib vaid avamaakurk. "See on jumala vale jutt!" ütles ta. "Meil korjatakse hommikuti, siis on kurgid krõmpsud, õhtul korjatud kurk võib olla kuumast päevast natuke närtsinud." Randeri sõnul jagub kurke vähemalt augusti lõpuni. Vihmased ja jahedad ööd võivad aga kurgi kasvu kinni panna.

Kurkide tipphooaeg
hakkab läbi saama

Salme Rander pakkus varem turul müügiks ka hapukurki, aga nüüd on värske kurgi hind nii alla läinud, et inimesed hapendavad ise ja nii pole mõtet hapukurki müüa. Talveks teeb naine aga nii hapu- kui ka marineeritud kurke.

Ka tema püsikunded ostavad kilode viisi - kes marineerimiseks, kes värskelt hapendamiseks. Kusjuures ostjad kinnitavad, et praegune hind on madalaim, mis sel suvel nähtud.

"On hea aasta olnud," tõdes Viljandimaal Vana-Karistes kurke kasvatav Kivimurru talu perenaine Anneli Steinbruch. Tal on taimi maas kolme hektari jagu ja leping Põltsamaa Felixiga. Eelmisel nädalal sai aga kevadel sõlmitud kogus täis ja nüüd käib tootmine n-ö üle plaani. 

Suvi oli kurgile soodsalt soe, kuid nende kandis tuli vahepeal väga vähe vihma. Kuna imb-kastmisvoolikud on kurgivagude alla paigaldatud, siis aitas kastmine.

Kasvataja enda
kelder on veel tühi

"Tipphooaeg on minu jaoks läbi, aga nädal-kaks tuleb küll veel saaki," märkis Steinbruch, lisades, et taimedel on oma eluiga ja neil, kes hakkasid varakult saaki saama, võivad taimed saagi kandmise varsti lõpetada.

Tal endal on veel talvevarud purki panemata, kuid kui suurem töö saab ühele poole, siis on plaan korjata pere jaoks paarkümmend kilo pisemaid kurke ja need kange marinaadi alla panna.

Eesti suurim kurgipurgistaja - Põltsamaa Felix - plaanis kevadel talunikelt kokku osta 1100 tonni kurke. "Kurgikogused, mis sel aastal oma kümnelt partnerilt Eestist ostame, ületavad nii kevadel tehtud plaane kui ka paljude eelmiste aastate keskmist," tõdes turundusdirektor Marek Viilol. 

Tänu varakult saabunud suvesoojale algas saagikoristusaeg tavapärasest kümme päeva varem ja osal põllumeestel on kokkulepitud plaan praeguseks täis. 

Põltsamaal on siiski plaanis veel kolm nädalat kurke purki panna. Et jaguks nii naabermaadesse eksportimiseks kui ka kohalikele tarbijatele. Loodetavasti ei juhtu nii nagu sel kevadel, kui populaarne Felixi võileivakurk sai ladudest otsa juba mai alguseks.