06.04.2012, 09:00
Küülik jõuab Eestis toidulauale harva
Kodumaine küülikuliha jõuab rangete euronõuete tõttu müügile vaid külmal ajal ja sedagi kohalikel turgudel, poest saab osta vaid imporditud küülikuliha.
FOTO:
Lihavõttepühad on käes, aga kodumaist küülikupraadi lauale saada on väga keeruline. Nimelt tohivad meie küülikukasvatajad kodus tappa ja lihakehasid müüa vaid külmal ajal – septembrist aprillini. Pealegi tuleb turult otsida selline müüja, kes hangib ettetellimisega küülikuliha või helistada ja tellida otse tuntumatest küülikufarmidest. Ometi on tegu väga tervisliku dieetlihaga, kus on vähem rasva ja kolesterooli ning rohkem valku kui kana- või vasikalihas, sealihast rääkimata. Eriti peaksid seda hõrku valget liha eelistama just ülekaalulised ja diabeetikud, samuti südamehaiged, kes rasvast süüa ei tohi. Nii ongi küülikul oluline koht eurooplaste, aga mitte eestlaste toidulaual. Eestis on küülikukasvatajaid umbkaudu 500, aga enamik neist peab küülikuid muu majapidamise kõrvalt kas hobi korras või lemmikloomana. Paljud maainimesed, kes tööta on jäänud, muretsevad endale küülikud ka seetõttu, et laual oleks aeg-ajalt liha. Tõsiseid küülikukasvatajaid, kes selle ala oma ainsaks sissetulekuks on teinud, võib Eestimaal ühe käe sõrmedel üle lugeda. “Neid inimesi tuleb järjest juurde, kes leiavad, et nad tahaksid ka küülikukasvatusega kätt proovida,“ teatab Foxy Rabbitsi perenaine Diana Mägi Tartumaalt. Mägi on küülikuid kasvatanud juba üksteist aastat ja tema tootmine on tunnustatud parimaks küülikufarmiks Eestis.