Taimi kasvatatakse meil rohkem, kuid osa neist müüakse kokkulepete alusel välismaale. 2013. aastal viidi nii Eestist välja 3,4 miljonit metsapuutaime.

Tänavu kevadeks peaks taimekasvatajail olema 26,5 miljonit istutuskõlblikku metsapuutaime. Sügisese inventuuri järgi oli neist männitaimi 11,6 miljonit, kuusetaimi 12,5 miljonit ja arukasetaimi 1,7 miljonit.

Eestis istutatakse suurem osa taimedest riigimetsa. 2013. aastal istutas riigimetsa majandaja RMK 18,4 miljonit taime (miljoni võrra rohkem kui 2012. aastal) ja tänavu plaanib RMK neid istutada ligi 18 miljonit. Erametsadesse istutati mullu 4,1 miljonit taime.

See kõik ei tähenda, nagu uuendatud metsa pind sellega piirdukski, kuna metsauuendusvõtteks on Eestis ka seemnete külv. Ka tehakse näiteks maapinna ettevalmistust, et looduslik metsauuendus paremini tekkida saaks, ja teatud kasvukohtades jääb mets lihtsalt looduslikule uuendusele.

Metsa istutatakse enamasti kevadel, kuid potitaimi saab istutada ka muul ajal. Näiteks riigimetsas tehakse juba kolmandat aastat väike osa istutustöödest sügisel.

Iga istutaja peab arvestama, et maha pandud istikut tuleb ka hooldada. Selleks kitkutakse, niidetakse ja/või tallatakse esimestel kasvuaastatel taimede ümbert rohtu. Hiljem tehakse noores metsas valgustusraiet ja veel hilisematesse kasvujärkudesse jäävad harvendusraied.


Tasub teada

Kahte moodi taimed

- Eestis kasvatatakse paljasjuurseid metsapuutaimi ja suletud juurekavaga taimi, mida nimetatakse ka potitaimedeks.

- Paljasjuurne taim on 1–2aastane seemnest kasvatatud taim (seemik) või 3–4aastane ühel korral ümber istutatud taim (istik). Taimede transpordil peavad paljasjuursed taimed olema kaitstud kuivamise eest.

- Potitaim on 1–2aastane eraldi konteineris või kasvatuskastis seemnest kasvatatud taim. Taime juurestik on ümbritsetud turbasubstraadiga. Metsa istutamiseks transporditakse neid taimi kas kasvatuskastides või transpordipakendites, et turvas läbi ei kuivaks.

- Paljasjuurseid taimi istutatakse viljakatele kasvukohtadele. Potitaimi sobib istutada vähem viljakatele kasvukohtadele ja/või ettevalmistatud maapinnale.

Kuidas istutada?

- Paljasjuurse taime istutamisel kasutatakse labidat või maakirvest. Potitaime istutamisel kasutatakse maakirvest või istutustoru.

- Labidaga istutades: kaeva maasse auk; kobesta augu põhjas muld; aseta taim istutusaugu keskele; laota taimejuured laiali, hoides taime püsti; täida istutusauk mullaga; tihenda pinnas taime ümber; kontrolli, kas töö sai tehtud korralikult – taime õrnalt ladvast tõmmates ei tohi see maast välja tulla.

- Taime juurekael peaks jääma ümbritsevast maapinnast paar sentimeetrit kõrgemale, sest vajudes jääb see maapinnaga tasa.

- Maakirvega istutades: löö maakirves sobivas kohas maasse; kobesta augus olev muld; võta taim ja tõmba kirvevart enda poole nii, et tekiks taimele sobiv auk; hoia mulda kirvega kinni ja aseta taim auku ning tõsta siis sobivale kõrgusele nõnda, et taime juurekael jääks kuni paar sentimeetrit maapinnast kõrgemale; tõsta kirves üles ja lükka muld kirvega tagasi juurte ümber, seejärel suru muld jalaga kinni ning kontrolli, et taim oleks kindlalt istutusaugus.

- Istutustoruga istutades: suru istutustoru maasse sobiva sügavuseni; pane taim torusse; ava jalaga vajutades istutustoru teravik; tõsta toru spiraalselt keerates maast üles nii, et muld ei jääks toru teraviku külge; tihenda muld taime ümber; sule toru teravik ja võta vaba käega uus taim, samal ajal vali uus istutuskoht; jälgi, et taim jääks istutamisel paar sentimeetrit mullapinnast sügavamale, et vältida turbamätta läbikuivamist.

Mida veel silmas pidada?

- Hoia paljasjuurseid taimi kottides nii lühikest aega kui võimalik.

- Ära jäta taimi päikese kätte.

- Kui on hädavajadus taimi metsas hoida näiteks järgmise päevani, tuleb nad kas panna vesisemas kohas juuripidi selleks kaevatud süvendisse (mättad peale) või panna nad vette, mis peab kindlasti olema seisev vesi.

- Lopsakama rohukasvuga kohale istuta võimalikult suur taim.

- Ajutiselt liigniiskes kasvukohas ära istuta madalaimasse kohta, kuhu võib koguneda vesi. Võimalusel istuta kivi või kännu lähedusse, kus taim saab osa öösel eralduvast soojuskiirgusest.

- Õige istutusaeg on kevadel, siis jõuavad taimed juurduda.

- Kärbi enne istutamist liiga pikki juuri.

- Jälgi, et taime asetamisel istutusauku jääksid juured laiali ja et taim ei jääks kaldu.

- Ära unusta rohutõrjet pärast istutamist. Õige aeg rohi puukese ümbert ära kitkuda või niita on juunis-juulis. Sügisel tuleb puud kulust vabastada (nt tallates). Tõrjet tuleks teha nii kaua, kuni taimed rohurindest välja kasvavad. Sõltuvalt kasvukohast ja hooldamisest võib see aega võtta 2–4 aastat.

Allikas: RMK, metsaomanikud