Sama päeva majandusuudiste portaalis E24 pidas ka Kehtnas üle 32 000 seapõrsa tootva AS Rey omanik Valentin Kütt suurimaks ohuks haiguste levitamisel mööda maad ringi sõitvat laibaautot, millega võivad haigused levida suurte vahemaade taha.

“Kogumisauto on kindlasti suur ohuallikas,” tunnistas Lääne-Virumaal rohkem kui 2000 siga kasvatav Ermo Sepp, kes aastal 2007 sai nii aasta põllumehe kui aasta seakasvataja tiitli.

Sepa sõnul peaksid farmerid lõpnud loomade kogumiskoha, kust jäätmekäitluse kogumisauto need peale võtab, viima laudast võimalikult kaugele, võimalusel farmi territooriumilt välja. “Olen nii teinud ja ohu võimaluse nullilähedaseks viinud, aga ka autorehvidega võib haiguse saada...” Sepal endal on kogumiskoht farmi aia taga.

Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehase juhatuse esimees Peeter Maspanov peab neid seakasvatajaid, kes süüdistavad kogumisautot oma farmi haiguse toojaks, süüdimatuteks. “Kui ta arvab, et auto haiguse tõi, siis miks paneb ta lõpnud loomad kohta, kus on võimalik kogu karja nakatada,” ütleb ta.

Maspanovgi peab õigeks viia surnud loomad kogumisauto tulekuni farmi territooriumist võimalikult kaugele.