See on kõikide Lätis müüdavate traktorimarkide veovõistlus. Väiksemad traktorid olid alla 100hobujõulised, suurimad 350–400 hobujõu vahel.

Võistluse korraldaja, liidu juht ning Saimnieksi vastutav väljaandja Rihards Krastinši ütles, et igal aastal peetakse traktoripäev Läti eri piirkonnas. Tänavu võõrustas traktorifirmasid SIA Kalnzaki.

Traktoripäev algas paraadiga, kus osales 33 traktorit. Enamik olid Läti enda müügifirmad, kuid meilgi haruldast võimsat kollast Fastrakit olid esitlema tulnud Eesti mehed Stokkerist.

Mõõtu võeti neljas võimsusklassis. Väiksemad traktorid vedasid järsust mäenõlvast üles Pronari käruga kolme, suuremad Umega haagisega kuut väetisekotti ehk siis poolteise- või kolmetonnist raskust.

Lisaks kiirusele hinnati veel mitmeid näitajaid, samuti juhi võimekust, milles kõige tähtsam oli kindlasti oskus tõusul õigel ajal käiku vahetada. Nii mõnigi mees jäi sellega hätta ja traktor seiskus mäkketõusul. Ametlikku paremusjärjestust välja ei kuulutatud. Rihards Krastinši sõnul tehakse seda vaid firmade nõusolekul. See vist ongi võti, tänu millele traktorimüügifirmad mõõtu võtma tulevad.

Päeva mõte on pigem see, et põllumehed oma silmaga näeksid, mis on ühe või teise traktori eelised, ja saaksid teha õigemaid ostuotsuseid.

Kohalviibijale ütles aga nii mõndagi pilk finaalvõistlusele, kus tänavu domi-neerisid John Deere, Fendt ja Massey Ferguson.

Tuleval aastal peetakse traktoripäev Krastinši sõnul Latgales. See on väiksemate talude piirkond, kus suurema võimsusklassi masinaid on vähem nähtud.