“Muudatus kehtib praegu ainult Rakvere lihakombinaati viidatavatele lihaveistele, mis kvalifitseeruvad kaubamärgi “Eesti lihaveis” alla. Kaubanduses on see liha müügil Rakvere LK tootena, kus on peal “Eesti lihaveise” kaubamärk,” rõhutab ETKÜ lihaveiste spetsialist Ilmar Kallas.

Eesmärk on liha kindlam kvaliteet

Sellest, et lihaveise liha kvaliteet oleks kindlam, on eelkõige huvitatud muidugi Rakvere lihakombinaat, kes on selle toote suurim pakkuja Eestis. Ent pakkuda paremat liha on ka lihaveisekasvatajate seltsi huvides.

“Kvaliteetsemast lihast on huvitatud nii kombinaat kui selts,” kinnitab Leino Vessart Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsist. “Kui on tegu esimese põlvkonna ristandiga, võib liha kvaliteet olla nii ja naa. Uus kord on samm edasi, et pakkuda kvaliteetsemat lihaveise liha.”

Seltsi huvi on Vessarti sõnul see, et tarbijal ei tekiks pettumust – et ostis lihaveise liha, aga see pole nii pehme, kui ta soovis.

“Me ei saa nisu asemel pakkuda tritikut,” leiab Vessart.

Kombinaat saab andmed jõudluskontrollist

PRIA väljastab kõikidele loomadele, kes arvele võetakse, passid. Looma tõug – limusiin, aberdeen, hereford – on passil kirjas, kuid veresus mitte. Seda saab kontrollida ainult loomadel, kellega peetakse jõudluskontrolli.

Seetõttu on muudatus tehtud koos jõudluskontrolli keskusega. “Rakvere lihakombinaadi ja jõudluskontrolli keskuse arvutispetsialistid tegid koostööd ja nüüd on Rakverest väga lihtne JKK andmed järele vaadata,” selgitab Vessart ning lisab: “Praegu astuvad lihaveisekasvatajad väga aktiivselt jõudluskontrolli."