Selgus, et on vaja muudatusi, mis kajastaksid üldsuse seisukohti ja annaksid iga liikmesriigi valitsusele suurema sõnaõiguse ELis lubatud GMOde loomasöödas või inimtoidus kasutamise üle otsustamisel.

Seetõttu teeb komisjon ettepaneku muuta õigusakte nii, et liikmesriigid saaksid vabamalt otsustada ELis lubatud GMOde toidus või söödas kasutamise üle oma territooriumil.

Tervishoiu ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis ütles: „Mul on heameel täita praeguse komisjoni üks olulisemaid lubadusi – vaadata läbi GMOsid käsitleva otsustusprotsessi suhtes kohaldatavad õigusaktid. Komisjon on kuulda võtnud paljude Euroopa kodanike muret, mis kajastub nende valitsuste seisukohtades. Kui ettepanek vastu võetakse, on liikmesriikidel täielikult kooskõlas subsidiaarsuse põhimõttega, rohkem vabadust otsustada, kas kasutada ELis lubatud GMOsid toidus ja söödas oma territooriumil.”

Uue käsitlusviisiga soovitakse saavutada sobiv tasakaal nii, et ühelt poolt säiliks ELi lubade andmise süsteem ja teiselt poolt antaks liikmesriikidele õigus ise otsustada GMOde kasutamise üle oma territooriumil. Kuna on oluline säilitada ühtne riskijuhtimise süsteem, sest sellega tagatakse samal tasemel kaitse kogu ELis, siis praegust teadusandmetel põhinevat ranget loasüsteemi ja tarbijate valikuvõimaluste tagamiseks vajalikke märgistamiseeskirju ei muudeta.

Muutub see, et kui GMOd on Euroopas lubatud kasutada toidu või söödana, siis liikmesriigil on nüüd võimalus otsustada, kas konkreetse GMO kasutamist oma riigis lubada või mitte.

Liikmesriigid peavad tõendama, et nende meetmed on kooskõlas ELi õigusega, mis hõlmab siseturu põhimõtteid ning ELi rahvusvahelisi kohustusi, mille lahutamatu osa moodustavad ELi poolt WTOs võetud kohustused. Lubamisest keeldumisel peavad olema õiguslikud põhjused, mis ei ole seotud ELi tasandil hinnatud asjaoludega, st ohuga inimeste ja loomade tervisele ning keskkonnale.

Ettepanek peegeldab ja täiendab õigusi, mis on liikmesriikidele seoses GMOde kasvatamisega juba antud direktiiviga (EL) 2015/412, mis jõustus aprilli alguses ja mis põhineb hiljuti saavutatud kokkuleppele Euroopa Parlamendi ja nõukogu vahel. Ettepaneku jõustumisel oleksid ELis ühtsed GMOsid käsitlevad eeskirjad nii nende kasvatamise kui ka geneetiliselt muundatud toidu ja sööda osas, mis võimaldaks võtta arvesse liikmesriikide konkreetseid probleeme mõlemas nimetatud valdkonnas.

Õigusakti ettepanek saadetakse nüüd Euroopa Parlamendile ja nõukogule läbivaatamiseks seadusandliku tavamenetluse raames.