Tegemist on esimese loodusest farmi tunginud gripijuhtumiga Taanis. Metsikutel partidel avastati viirus novembri algul.

Linnukasvatajate organisatsioon Det Dansk Fjerkræråd on öelnud, et H5N8 viiruse diagnoosimine farmis seab Taani linnuliha ekspordile tõsise takistuse.

"See võib kogu sektori uppi keerata. Olen šokeeritud. Kui suur võib olla tekkiv kahju, seda on praegu raske öelda," sõnas organisatsiooni kõneisik Jørgen Nyberg Larseni Ritzaule.

Larseni sõnade kohaselt panevad mitmed EL mittekuuluvad maad Taani linnuliha sissetoomisele kohe keelu peale, kui gripidiagnoos kinnitust leiab.

"Tavaliselt panevad Kesk- ja Kagu-Ida riigid, kellega me seda äri ajame, niisugusel juhul otsekohe oma piirid meie ees kinni. Peaaegu 100% rupskitest, jalgadest ja munadest, mida me ekspordime, müüme aga just selles piirkonnas," lisas Larsen.

Tema sõnul linnukasvatajatel veab, kui keeld kehtestatakse vaid kuuks ajaks, kuid võib ka juhtuda, et see rakendub pooleks aastaks.

Taani veterinaar- ja toiduameti sõnul linnugripp inimestele tavaliselt külge ei hakka, kuid farmeritel on kästud siiski oma hoolealused siseruumides hoida kuni aastavahetuseni.

Amet kahtlustab, et linnugripp jõudis Taani Saksamaalt, diagnoositud on H5N8 viirust ka Austrias, Šveitsis, Ungaris ja Poolas.

Allikas: The Local