Aastail 2014-2020 on fookus eelkõige loodusrikkuse säilitamisel ning taastamisel. Hoolt vajavad väärtuslikud elupaigad, mis on koduks loomadele, lindudele, taimedele ja seentele. Selleks on vajalik taastada muu hulgas soode veerežiim ning parandada kalade kudemisvõimalusi vanajõgede hooldamise ja paisudele rajatavate kalapääsudega. Olulisel kohal on loopealsete ja puisniitude hooldamise toetamine, et need inimese ja looduse koostöös tekkinud unikaalsed paigad püksiksid liigirikkad.

Keskkonna heaolu nimel tuleb panustada ka inimtegevuse negatiivse mõju vähendamisse ja tagajärgede parandamisse. Kavas on likvideerida põhjavett reostavaid ehitisi, korrastada hüljatud turbatootmisalasid ning muuta ohutuks vana kaevandamisjäätmehoidla. Tähelepanu vajavad ka veekogud, mis on ohtlike ainetega saastunud. Neist esimesena ootavad puhastamist praegu väga kehvas seisus olevad Purtse ja Kroodi jõed.

Lisaks otseselt looduskaitsesse suunatud investeeringutele on plaanis ka hulgaliselt teisi keskkonda parandavaid tegevusi.

“Soovime vältida olukorda, et tulevikus peame parandama reostatud keskkonda ning tegema siis väga suur investeeringuid – parem on sellist olukord ära hoida ja teha juba praegu kõik selleks, et keskkond püsiks puhta ja elamisväärsena,” selgitas keskkonnaminister.

Üks mahukaimaid valdkondi on ettevõtete keskkonnajalajälje vähendamine ja säästliku ressursikasutuse toetamine, milleks on praeguste plaanide kohaselt ette nähtud 131 miljonit eurot. Kesksel kohal on ka säästlik energiamajandus: toetatakse kaugküttesüsteemide renoveerimist ja individuaalküttele üleminekut ning jätkatakse kortermajade soojustamise toetusi.

Lisaks on plaanis saastekvoodi müügist saadav raha investeerida biogaasi kasutamisse transpordis, mille pilootprojekt rahastatakse EL rahadega. Saastekvootide müügitulust jätkatakse avalike hoonete renoveerimist ja taastuvenergia väikelahenduste toetamist. Tulevikus kasutatakse kvoodiraha ka üleujutuste ennetamiseks ja leevendamiseks.

Plaanitavad investeeringud on veel ettepaneku tasandil. Ministrid tutvustavad ettepanekuid Riigikogule 8. mail ning need kinnitab lõplikult Euroopa Komisjon.