Talvituma jäänud veelinnud on koondunud lahtiste veekogude puuduse tõttu üksikutesse jäävabadesse kohtadesse. Kahjuks aga kõikidele lindudele karmide ilmastikutingimuste tõttu toitu ei jätku. Üks selline jäävaba koht asub näiteks Tallinnas Russalka lähistel ning sealsed luiged vajavad kiiresti toiduabi. Teiste jäävabade kohtade külmumisel koguneb sinna linde veelgi juurde ning nad ei mahu enam vette ära.

Inimesed, kes soovivad luikede abistamiseks teravilja annetada, võivad võtta ühendust Eesti Loomakaitse Seltsiga telefonil 5267117 või e-posti aadressil info[ät]loomakaitse.ee või viia teravilja Tallinnasse Russalka, Pirita, Merivälja luikede koondumiskohtade juurde võimalikult vee lähedale.

Autoteede lähistel ning parklates linde toita ei tohi, sest see tekitab liiklusohtlikke olukordi ning seab luikede ja teiste veelindude elud ohtu.

Eesti Loomakaitse Selts rõhutab, et veelindude toitmine peaks toimuma kuni veekogude lahtisulamiseni. Pärast seda ning ka sügisel ei tohi linde toita. Siis ei teki neil sööda saamise harjumust ja nad lendavad talvituma kohta, kus leiavad toidu loodusest.