Veterinaar- ja toiduameti peadirektori Indrek Halliste sõnul peavad Valga-, Viljandi-, Võru- ja Tartumaa osaliseks või täielikuks kolmandast tsoonist vabastamiseks nii seakasvatajad kui järelevalveametnikud tegema omalt poolt kõik, et hoida lähima kahe kuu jooksul taud farmidest eemal. „Komisjoniga läbirääkimiste alustamise eelduseks on, et ei tule uusi puhanguid veel eeloleva suve ja sügise jooksul. See nõuab lisaks pidevale järelevalvele ka seakasvatajate igapäevast hoolsust,“ lisas Halliste.

Juulis ja augustis Eesti seakasvatajate seas läbi viidud erakorralise kontrolli tulemusena tehti ettekirjutusi 41 seakasvatuskohale, neist seapidamise lõpetamise kohta 10 seakasvatuskohale. 15. augusti seisuga on ettekirjutused täitmata ühes farmis, järelkontroll toimub sel nädalal.

Indrek Halliste sõnul on viimase viie kuu jooksul analüüsitud kogu veterinaarjärelevalvesüsteemi toimimist ja kaardistatud kõiki tööprotsesse. „Läbiviidud analüüs on toonud esile puudusi ja seetõttu oleme kavandamas mitmeid tegevusi süsteemi korrastamiseks,“ ütles Halliste. „Üheks parandamist vajavaks kohaks on osutunud volitatud veterinaararstide süsteemi toimimine ja kindlasti on vajalik infovoo parandamine keskasutuse, kohalike asutuste ja volitatud veterinaaride vahel.“

Kohtumisel osalesid Eesti Seakasvatajate Liidu, Eesti Tõusigade Aretusühistu, Eestimaa Talupidajate Keskliidu, Eesti Põllumeeste Keskliidu, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Maaelu Edendamise Sihtasutuse, Maaeluministeeriumi, Eesti Maaülikooli ja Veterinaar-ja Toidulaboratooriumi esindajad.