Plaan piimatootmine nüüdisajastada oli perel juba enne majanduskriisi. Algselt olid plaanid suuremad – taheti kahe roboti lauta. Üks põhjus oli tööjõuprobleem, sest lüpsjaid oli vaja tikutulega otsida.

Kaaluti ka mõtet piimalehmade pidamine lõpetada, jätkates ainult lihaloomade ja viljakasvatusega. Perepoeg Martin aga arvas, et ilma piimalehmadeta pole majapidamisel mõtet.

Mullu talvel osteti naabritelt laut ja tehti plaan renoveerida see robotlaudaks. 1950ndatel ehitatud hoone oli vaja põhjalikult ümber ehitada ning selleks võeti pangast laenu. Selleks et laenu ja toetust saada, sukeldus perenaine Marika paberitesse.

Praegu tagasi vaadates ütleb ta, et see oli raske töö, aga peas tiksus mõte: küll ma kõige sellega toime tulen.

Vana laut tehti seest tühjaks, kaks kolmandikku sellest kujundati põhuallapanuga vabapidamislaudaks ja kolmas kolmandik jäi noorkarjale. Selleks et laudas oleks piisavalt õhku, lõhuti ära vana lagi, alles jäid ainult katus ja sarikakonstruktsioonid.

Põllumajandusega tegeleva ettevõtte Uue Oidremaa OÜ pealik ongi maaülikoolis magistriõppes käiv Martin, kes on valmis juhtohjasid haarama. Seni valitsevad laudas tema vanemad.

Seda, et robotlaut pereettevõttele sobib, näitab infoleht laudaaknal, kus kirjas vaid perenaise ja peremehe telefoninumber. Suure osa päevast pole tänapäevases laudas inimest vajagi, käiakse vaid hommikul ja õhtul söötmas ning vasikaid jootmas.

Muude probleemide puhul muidugi ka, ent siis minnakse lauta teate peale, mis tuleb lüpsiroboti arvutist pererahva telefoni. Kuna Oidremaa mõis tegeleb ka majutuse ja turismiga, polegi kellelgi aega kogu aeg laudas toimetada.

“Kui loomakasvatusega alustasime, ehitasime lauta päris suure laenuga uue torusselüpsi süsteemi. Hiljem, kui piima hind kukkus, elasime üle paar rasket aastat. Müüsime metsa ja ostsime selle eest loomadele jõusööta, sest piimahind oli pisike ja sedagi ei saanud korralikult kätte,” räägib Marika Erismaa talu ajaloost.

Erismaad käisid robotlautasid enne uurimas nii Soomes, Rootsis kui ka Eestis. Välja valiti robot Lely Astronaut, mis on ainus omataoline Pärnumaal.

Lüpsil on praegu 43 lehma. Marika Erismaa ütleb kiidusõnu operaator Vootele Põdra aadressil – robotlaudas ei ole enam vaja karjakuid-lüpsjaid. Rasket käsitsitööd enam pole.

“Lehmad harjusid robotiga kiiresti. On öeldud, et kui roboti käivitamisest on 60 päeva möödunud, peab 90 protsenti loomadest korralikult robotiboksis käima, Oidremaal läks see isegi kiiremini.

Lely robot suudab lüpsta 70 lehma ja selleni tahetakse Oidremaal jõuda aasta jooksul.

Loomulikult ootavad loomapidajad piima väljalüpsi suurenemist, mis osaliselt on juba saavutatud: päeva keskmine piimatoodang lehma kohta on 28–29 liitrit, tipploom on andnud päevatoodanguks 50 liitrit.

Erismaad on optimistlikud ja usuvad, et kui kõik läheb plaanipäraselt, hakkavad nad mõne aasta pärast kaaluma järgmise roboti soetamist.