„Eesti toidukauba Hiina jõudmise eeltingimuseks on see, et Hiina tunnustab meie toiduohutuse järelevalvesüsteemi. Seejärel on Hiina turul oma koha leidmisel kandev roll juba ettevõtjatel,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Loodame saada visiidi käigus kinnitust, et Hiina järelevalveasutus on kohapeal läbiviidud inspekteerimiste tulemusel valmis Eesti järelevalvesüsteemi tunnustama. Ühtlasi soovime leida võimalusi senisest kiiremaks infovahetuseks Hiina ja Eesti toidukontrolliasutuste vahel, et reageerida operatiivselt võimalikele takistustele Hiina turule pääsemiseks vajalikus tunnustamise protsessis.“

Täna kohtub minister Kruuse Pekingis Hiina Rahvavabariigi Kvaliteedi Järelevalve, Kontrolli ja Karantiini Peavalitsuse AQSIQ aseminister Mei Kebaoga, et allkirjastada vastastikuse mõistmise memorandum.

Homme kohtub minister Kruuse Hiina Põllumajandusministeeriumis Hiina aseminister Qu Dongyuga. Kohtumisel arutatakse edasisi koostöövõimalusi põllumajandussaaduste kaubanduse, toidukontrolli ning toiduainetööstusega seotud rakendusteaduste valdkonnas.

Lisaks külastatakse Pekingi Põllumajandusülikooli, Hiina Põllumajandusakadeemiat ning Globaalset toiduohutuse teadusuuringute arendus- ja treeningkeskust MARS Inc.

Ministrit saadavad visiidil Maaeluministeeriumi kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Olavi Petron, välissuhete osakonna juhataja Ruve Šank, Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda, Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen, Eesti Taimekasvatuse Instituudi direktor Mati Koppel ja Eesti suursaadik Hiinas Toomas Lukk. Samuti saadab ministrit äridelegatsioon, kuhu kuuluvad Eesti piimatööstuste, kalakäitlemisühistute ja teraviljakasvatajate esindajad.