Maalehe küsimusele, kas nüüd vähendatakse kõigil Maagi piima saatvatel piimatootjatel piimahinda, teatas Maag piimatööstuse tegevjuht Valdis Noppel järgmist: ”Võibolla vähendame piimahinda ainult sellel ühel tootjal. Ma ei tea peast kõiki lepinguid, kuid neid on ikka rohkem kui paar, kel hind väheneb."

Noppeli sõnul on piimahind tootjale keskmiselt ikka 3 krooni, samas kõigile niisugust hinda ei maksta. “Me ei võta piima kokkuveo eest hinnast maha mitte midagi,” rõhutas Maagi tegevjuht, lisades, et piimahinna määramisel on palju nüansse, mistõttu tootjatele kujuneb piimahind ikkagi erinevaks.

Väiketootja kardab kaevata

Seda, et väiketootjatele maksab AS Maag piimatööstus piimakilost alla 2 krooni ning mõned väiketalunikud saavad koguni 1.50 piimakilost, samas suurtootjatele makstakse rohkem, kurtsid väiketalunikud juba eelmisel laupäeval Jäneda talupäevade nõukojas.

“Oleme meeleheitel, see on väiketootjate väljasuretamine,” kurtsid talupidajad, kuidas Maag piimatööstus ükshaaval väiksemaid talunikke piimaringist välja rapib, sest kogused on liiga väikesed. Samuti maksvat tööstus sama kvaliteediga piima eest väiketootjale hoopis madalamat hinda kui suurtootjale. Oma nime need talunikud aga avaldada ei julge, sest vastasel korral on Maag lubanud nende piima hoopis võtmata jätta.

“Kõige jõhkram piimahinnas vahetegemisel on Maag,” kinnitas ka Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm Maalehele.

Jäneda talupäevade nõukojas tegi Kaul Nurm ettepaneku, et piimatootjad korraldaksid ASi Maag Rakvere ja Jõhvi tööstuste väravas piketi.

Kuna meie piimatalunikel pole kombeks maskis piketeerida ja oma nägu nad tööstuste väravas näidata ei julge, soovitas Nurm tulla protestimiitingule neil talunikel, kes ise piima ei tooda ehk teraviljatalunikud piketeeriks oma piimatootjatest kolleegide eest.

Suurtootjat Maag ei ähvarda

“Meid ei ole Maag millegagi ähvardanud ning mingit piimahinna langust ei tule. Jätkuvalt makstakse meile umbes 3 krooni piimakilost," teatas Vao Agro AS juhataja Meelis Robam Lääne-Virumaalt. Vao Agro 320-pealine piimakari lüpsab iga päev Maagile 7 tonni piima ja kuus veetakse tööstusele üle 200 tonni.

“Mis me sest Maagist kardame. See piimandus on kõik üks punt – eks nad koos saunas käivad. See on nii seotud äri, et pole mõtet rääkidagi. Aga selles mõttes oleme kõik lõa otsas, et kui sa kombinaadiga nugade peale lähed, siis sul pole kuhugi enam minna,” nentis ka Robam.

Lisades, et kuna Maag on ikkagi aktsiaselts mitte ühistu, siis on loogiline, et kes rohkem viriseb ja vingub, see vähem raha saab. “Ühistutes koheldakse kõiki võrdselt, aga aktsiaseltsi puhul selline asi ei toimi – see käib nägude või mille iganes järgi,” selgitas Robam.

Väikesed segavad piima veega

Robami hinnangul pole piimahinna langetamise küsimus mitte suurtes ega väikestes, vaid piimakogustes – kes annab tööstusele üle 200 tonni kuus, teda ei ähvarda miski. Samuti lisas Robam, et väiketootjad ei suuda oma piima puhtana hoida. Kui bakterite ja somaatiliste rakkude arv läheb proovides liiga suureks, langeb piim madalamasse sorti, samuti langeb hind. 

Pealegi pidid väiketalunikud solkima piima, lisades sinna vett.

“Väikestele tundub küll, et neist tahetakse lahti saada, aga külmumistäpi määramisega piimas saab välja peilida liigse vee sisalduse. Ja kui nad näevad oma proovide tulemusi, kus külmumistäpp näitab, et vett on piimas liiga palju, siis on kõik hämmingus, et kuidas see on võimalik,” lisas Meelis Robam.