Tänavu aprillis jõudis aga Luhte tallu eesti maakarja tõugu suuresilmne Mari-Liis, keda perenaine hellitavalt Liisukeseks kutsub.

Liisuke on Kõomäe küla ainuke lehm, kelle maitsvat piima ja sellest valmistatud kohupiima käivad nõutamas nii lähemad kui kaugemad naabrid. Rääkimata oma talu triibulisest kõutsist Kurrist.

“Kui pudulojuseid ei oleks, ei tea, kuidas hakkama saaks,” ohkab müüjana töötav naine, kelle laudas kasvab ka kaks kärssnina ja kari kanu.

Alustati Saaremaal

Heifer-projekt toetab Ameerika kirikutes annetustena kogutud raha eest enam kui 60 riigis abivajajatele loomade soetamist ja loomapidamise alaste koolituste korraldamist.

Eestis kingiti taludele esimesed lambad, veised ja mesilased viis aastat tagasi Saaremaal. Nüüdseks on programm laienenud ka teistesse maakondadesse.

“Heiferi põhimõte on, et abivajajatele ei anta mitte piima, vaid lehm,” selgitab Heifer Estonia juhatuse liige Aigar Piho. Heifer on ingliskeelne sõna, mis tähendab lehmmullikat.

Eestis on rohkem kingitud kitsi ja lambaid. Võrumaal tegutsev Piho tunnistab, et algul oli päris keeruline leida abivajajaid, kellele loom kinkida.

“Saatsin valdadesse e-kirjad, otsisime puudustkannatavaid inimesi, aga vallad ei reageerinud,” räägib mees, kes sai ka ise kolm aastat tagasi 10 lammast ja on nüüdseks sama palju villakandjaid edasi kinkinud. “Loomad on olulised nii maastikukujunduses kui ka lastega suhtlemises,” lisab kaheksa lapse isa.

Võrumaal Jõeniidu talus käivad tihti lastegrupid kitsi vaatamas. Kolm aastat tagasi sai talu oma senisele viiele kitsele Heiferist lisaks kuus “habemega tüdrukut”.

“Algul oli meil viis kitse, aga talled tulid peamiselt isased ja karja ei saanud laiendada,” räägib peremees Kalju Mängli.

Eelmisel aastal kingiti kuus kitse edasi ja praegu on karjas 29 looma. Suurima, 4,5-liitrise päevase väljalüpsiga olid suvel Liisu ja Rosita.

Jõeniidu talu müüb kitsepiima Võru turul ning laatadel. Suvel andis kari nii palju piima, et selle realiseerimisega tekkis raskusi.

Juustu saab tänu Heiferile

Perenaine Ester Mängli hakkas siis juustu tegema. Juustuteo sai ta selgeks piimanduse käsiraamatu abil ja on õpetanud seda ka teistele kitsekasvatajatele. Lisaks ka turismiga tegelevas talus käis suvel kitsede lüpsmist ja juustu tegemist proovimas palju huvilisi.

“Heifer on andnud tööd ja leiba juurde,” nendib Jõeniidu talu perenaine.

Tänavu said nad Heiferi programmist ka seemnekartulit. Järgmisel kevadel tuleb sama suur kogus seemet edasi kinkida.

Loomade ostmise raha jäi natuke üle ja selle eest osteti seemnekartulit, tunnistab eestvedaja Aigar Piho. Ta mõtted liiguvad selles suunas, et järgmistel aastatel kinkida ka maasika- ja vaarikataimi.

Loomi pole tõenäoliselt rohkem vaja, niigi kingitakse seni ostetute järglasi järjest edasi.

Loomatahtjaid jääb väheks

Pigem on mure selles, kust leida loomi tahtvaid ja nende eest hästi hoolitsevaid inimesi. On olnud ka juhuseid, et mõnele perele pole loomapidamine sobinud ja siis tuleb neljajalgsetele uus kodu otsida.

“Siiani leidsin ise inimesed, kellele loomi edasi anda,” märgib Lõuna-Eestis Heiferi projekte koordineeriv Piho. “Sel sügisel tundsin, et sein on ees.”

Praegu on pakkuda kitsi ja lambaid, järgmisel aastal ka lihaveised ja maatõugu lehmi. Lisaks on temaga ühendust võtnud paar inimest, kes soovivad oma kitsed programmi jaoks annetada.

Järgmise sammuna tahetakse Heiferi programmist aidata loomapidajatel toodangule lisaväärtust anda. Plaanis on alustada näiteks ühist villatöötlust või nahaparkimist.


Loomade kinkimine

- USAst alguse saanud projekt, mille sisuks on osta annetusraha eest loomi ja kinkida need vähekindlustatud peredele.

- Tingimuseks on, et järglased tuleb edasi kinkida.

- Valdkonnad Eestis:

Saaremaal lambad, veised ja mesilased;
Hiiumaal lambad ja küülikud;
Rõuges lambad, kitsed, veised ja hobused;
Võru- ja Põlvamaal lambad ja kitsed;
Lõuna-Eestis šarolee tõugu lihaveised ja eesti maatõugu piimaveised;
Viljandimaal lambad ja kalad;
Pärnumaal eesti, tori ja raskeveo tõugu hobused, liha- ja villaküülikud ning kompostiussid.

Allikas: www.heifer.ee