Toodangu kõrval võetakse parima tõufarmi valimisel arvesse ka mitmeid muid näitajaid ja nendest on kujundatud üsna põhjalik hindamissüsteem. Massiaru POÜ kogus lõppkokkuvõttes 149,7 punkti.

"Oleme järginud seltsi aretussoovitusi, karjatervis on meil hea," loetleb farmi juhataja Piret Alfthan asju, mis neile lisaks toodangule plusspunkte andsid.

Massiaru ühistu laudas on 260 lüpsilehma, kuid ainult neli neist maatõugu. Huvitav on see, et kõik nad on ühe lehma - Punga - järglased. Pung ise läks karjast välja alles tänavu jaanuaris, sest oli juba eakas ega tiinestunud enam.

Maatõugu peetaksegi Massiarul peamiselt missioonitundest. "Meie peremees Atte Alfthan, kes on rahvuselt küll soomlane, kuid juba 20 aastat Eestis elanud, ütleb ka, et kui keegi seda tõugu ei pea, siis ta ju surebki välja," selgitas Piret Alfthan, miks suure karja seas ka neli maatõugu piimaandjat ringi jalutavad.

Massiaru POÜ karjast oli pärit ka kõigi aegade maatõu aastatoodangu rekordomanik, 2003. aastal sündinud Lillik EK 4778646A, kes praeguseks küll juba taevastele karjamaadele kolinud on.

Lillik lüpsis 2012. aastal 366 päevaga 12 368 kg piima, milles oli 4,63% rasva ja 3,53% valku ning rasva- ja valgu- toodang kokku 1009 kg.

Maakarja tõufarme, kes rändkarikale kandideerida saavad, on 22. Maakarja eliitklassi tõufarme on üheksa: Mereranna POÜ Saaremaal, Toomas Muulmanni kari Raplamaal, Eerika Farm OÜ Tartumaal, Jüri Simovarti kari Harjumaal, Liia Sooääre kari Saaremaal, Massiaru POÜ kari Pärnumaal, Merja Magnuse kari Viljandimaal, Ants Aamani kari Harjumaal ning Arvo Veidenbergi Pajumäe talu maatõugu farm Viljandimaal.

Möödunud aastal oli parim maakarjaga tegelev ettevõte Mereranna POÜ Saaremaal, ja seda kolmandat aastat järjest. Seetõttu jäi eelmine rändkarikas toona jäädavalt nende omandusse.

Massiaru POÜ esindaja Piret Alftan hõbedase rändkarikaga.