OÜ Topster juht ja omanik Jaak Napritson kinnitas Äripäevale antud intervjuus, et tema firmale on toonud edu õigel ajal tehtud investeerimisotsused. Ettevõte on viimaste aastate jooksul investeerinud võimalikult palju vahendeid oma tegevuse edendamiseks, kusjuures see puudutab järjest rohkem põllumaade ostmist.

 "Üks meie ettevõtte tegevusalasid ongi põllumajanduskinnistute ostmine ja müük," rõhutas Napritson. Samas nentis Topster OÜ juht, et põllumajandusse on jõudnud keerulised ajad ja seda mitte niivõrd jahtunud majanduse, kuivõrd vesise ilma tõttu, sest Topsteri põhietegevus on siiski teraviljakasvatus.

Teise koha võitis OÜ Weiss Pärnumaalt, OÜ Weissi põhiomanik on Kalmer Metsaoru. Kasumi tõi piima-ja teraviljakasvatusega tegelevale firmale eelkõige mullune piima kokkuostuhinna tõus, nii et Weiss saavutas ligemale kolmekordse kasumi 2006. aastaga võrreldes. Samas märgitakse OÜ Weissi majandusaasta aruandes, et firma edu soosis ka põllumaade juurdeostmine.

Kolmanda koha võitnud OÜ Sadala Agro Jõgevamaalt saavutas aga edu järjekindla tööga taime-ja loomakasvatuses. OÜ Sadala Agro juhataja Ahti Kalde kinnitas, et nemad on lihtsalt teinud pikka aega kõvasti tööd.   

Konverentsil ettekande teinud põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup, arutles põllumajanduse tuleviku üle. Ühe tulevikuteena tõi Oopkaup esile biokütuste osakaalu suurenemise, mistõttu kasvab ka põllumajandusmaa vajadus eelkõige biokütuste tootmiseks.

Kuna Euroopa Liit on 80% ulatuses sõltuv imporditavast energiast, siis alternatiivina on kehtestatud riikidele kohustuslik määr vedelate biokütuste tootmiseks. Biokütuste tooraine vajadus kogutootmisest on planeeritud aastaks 2016 nii, et Europpa Liidus läheks 55% õlikultuure ja 12% nisu bioetanooliks.

Et biokütuste plaani täita, tuleks vanades EL võtta biokütuste tootmiseks kasutusele  50% põllumaadest, uutes EL riikides üle 20%. Nii et nõudlus põllumaade järele üha kasvab.