Tänavune Maamess on läbi aegade suurim

ASi Tartu Näitused juhataja Alo Pettai sõnul korraldas ettevõte esimese põllumajandusnäituse 1993. aastal, toona Agro Tartu nime all. Maamessi nimi võeti kasutusele 1997, kui ühiseks messiks liideti põllumajandusnäitus, metsandus- ja puidutöötlemismess Mets, Tartu toidumess ning aiandusmess Aias ja Õues.

20 aastaga on Maamessist saanud üks suuremaid messe Eestis ning tunnustatuim maateemaline mess Baltimaades.

Juubeliaastale kohaselt on Maamess võrreldes eelmiste aastatega suurem nii näituseala kui ka eksponentide arvu poolest.

“Laiendasime näituseplatsi maanteeäärsele alale, mis oli kasutusele võtmata,” rääkis Maamessi projektijuht Margus Kikkul. Tema sõnul oli ekspositsiooniala laiendust hädasti vaja, sest sel aastal võtab messist osa 300 firmat 10 riigist.

Maamessilt leiab igaüks midagi

Kikkul ütles, et messil osaleb suur hulk firmasid, kes on kohal olnud pea kõikidel aastatel. Kuid sel aastal lisandus veel 75 uut firmat. “Ootame messile külastajaid üle 32 000,” oli Kikkul lootusrikas.

Kahtlemata kõige tähelepanuväärsem on Maamessi puhul suur väljapanek põllumajandus- ja metsamasinatest.

Tehnika ülikiire areng annab võimaluse igal aastal midagi uut esitleda. Põllumees ootab masinatelt eelkõige võimsust ja säästlikkust. Seetõttu pööratakse sel aastal Maamessil erilist tähelepanu alternatiivkütuste kasutamisele.

Messi teisel päeval toimuvad seminarid, kus räägitakse muu hulgas sellest, kuidas energiataimedest etanooli toota.

Aednikud saavad messil nõu küsida taimekasvatuse spetsialistidelt. Kindlasti on müügil istikud, lillesibulad, seemned ja muu aiandusega seonduv.

Maamessile traditsiooniliselt toimub sel aastal juba 15. korda raievõistlus “Kevadkarikas 2012”, seekord laupäeval.

Külastajate nähes panevad ennast proovile ka parimad tõstukijuhid. Külastajad, kes traktorirooli pole pääsenud, saavad traktoristiametit proovida metsatraktori simulaatoril.

Eelmistel aastatel on Maamessi külastanud president Toomas Hendrik Ilves. Kas ta ka tänavu messi väisab, selgub juba kohapeal. Tartus näeme!


Maamessil näeb maailma kiireimat diiselautot

- JCB üllatab sel aastal kõiki tehnikahuvilisi maailma kiireima dii­sel­auto JCB Dieselmaxi maketiga. Stream-line-tüüpi Dieselmax ehitati spetsiaalselt diiselsõidukite maapealse kiirusrekordi purustamiseks. Auto maksimaalset kiirust, mis on enam kui 560 km/h, pole seni suudetud veel ületada.

JCB võimsaim teleskooplaadur esimest korda Eestis

- JCB tutvustab Maamessil uut ja suure võimsusega teleskooplaadurit 550-80. Raskeks tööks mõeldud masinal on viietonnine tõstevõimsus ja kaheksameetrine tõstekõrgus. Masinat on kolm mudelit, mis on mõeldud vastavalt tööstus-, põllumajandus- või jäätmekäitlusvaldkondadesse. Masina uute funktsioonidega saab tutvuda Maamessil.

Stokker esitleb Maamessil uut kaubamärki

- Käesolevast aastast on Eestis müügil Jaapani kaubamärgi ECHO metsa- ja aiatööriistad. Yamabiko korporatsiooni kuuluva kaubamärgi jaoks toodab enamiku komponentidest firma ise, seetõttu kehtib ECHO toodetele viieaastane garantii. Maaletooja kinnitusel katab ECHO tootevalik ära nii tavakasutajate kui ka professionaalide vajadused. Messil saab näha saemudeleid, murutrimmereid, võsalõikureid ning lehepuhureid.

Messil saab end puukentsefaliidi vastu vaktsineerida

- Maamessile saabub liikuv vaktsineerimiskeskus, kust saab infot vaktsineerimise kohta. Soovijad võivad näiteks lasta ennast puukentsefaliidi vastu vaktsineerida. Vaktsineerimiskeskuse kinnitusel tulevad kohapeale arst ja õde, kes mõõdavad soovijate vererõhku ja teostavad lihtsat tervisekontrolli.

Metsaselts pakub messil mitmekülgset tegevust

- MTÜ Eesti Metsaselts ekspositsioonialal saavad külastajad ehitada endale tööriistakaste, meisterdada puukoorest laevu, õppida istutustoruga puid istutama ning küsida infot metsa uuendamise kohta. Iga kahe tunni tagant loositakse välja auhindu metsanduslikust viktoriinist osavõtjate vahel. Metsaselts pakub külastajatele ka kuuma teed ja kuulamiseks elavat muusikat.