„Tegelesime ise metsas ja eks seal ikka selliseid masinaid vaja on. Tehnikahuvi on ka suur ning nii tekkiski mõte ise forwardes kokku panna,“ selgitas Jürgenson. Kaks aastat tagasi lisandus ka langetus-laasimismasin ehk harvester. „Need masinad käivad ikka koos, kel üks olemas, siis vaja ka teist,“ rääkis Jürgenson.

Jürgenson selgitas, et kodumaised on peamiselt masina välisosad – siin tehakse raamid, kabiinid, toetuspostid ja kõik muu taoline. Mootorid, hüdraulika, langetuspead, elektroonika ja kõik muu taoline ostetakse tunnustatud tootjatelt. Näiteks Metsisel kasutatud harvesteripea mudelit kasutab ka John Deere. Ja kodumaine on ka masinate kokkupanek. „Eks algus oli ikka raske, puudus usaldus meie vastu ja paljud naersid,“ meenutas Jürgenson. Aastatega aga suudeti ennast tõestada ja nüüd müttavad Metsise masinad nii Eesti kui ka Läti, Leedu, Valgevene ja Venemaa metsades. „Eks meie masinad ole suhteliselt lihtsad, vastupidavad ja soodsa hinnaga, ka teenindus on vajadusel lähedal,“ loetles Jürgenson Metsise eeliseid.

Kui puid metsast kätte saada aitb Metsise toodang, siis edasi tulevad appi juba teised kodumaised ettevõtted. Näiteks küttepuude tootmisel saab abi osaühingust Lemate. Raplamaal Kohilas tegutsev ettevõte pakub kodumaiseid halumasinaid. Lemate esindajad Marko Luts ja Rene Kivi rääkisid, et Lemate halumasinad valmistatakse tellimise peale. „Klient esitab meile oma soovid ja meie projekteerime ning paneme nende järgi kokku sobiva masina,“ selgitas Rene Kivi. Mõte halumasinate tootmiseks tekkis aga meie turgu jälgides – Eestis töötavad halumasinad on peamiselt Soome päritolu, aga miks seda Soome turgu nuumata, rääkis Kivi. Kuna olemas oli masinaehituse kogemus, otsustatigi proovida halumasinatega. Praeguseks juba mõned Lemeksi halumasinad Eestis töötavadki. Järjest käib masinate edasiarendamine. Oma eeliseks peab Lemate masina hinda ja vastupidavust, samuti seda, et tootja on vajadusel lähedal.

Maamessile on Lemate toonud veel teisigi tooteid, uudiseks on multifunktsionaalne väiketraktorile või võimsamale ATVle sobiv käru. Marko Luts selgitas, et see on päris uus toode, Maamessil näidatav mudel saigi valmis vaid loetud päevad enne messi. Käru saab kasutada platvormina, kallurina, sinna saab panna metsapostid jne. Käruga sihib Lemate juba välisturgudele. „Skandinaavia, Saksamaa,“ loetles Rene Kivi võimelikke sihtturge.

Kõige laiema masina- ja haagisevalikuga Eesti tootja on Maamessil aga Estre. Müügijuht Oliver Hanschmidt tõstis esile uue kettniiduki, halumasina, puulõhkujad, palgihaaratsid, sahad ja veel palju muud. „Oleme juba pikka aega tegutsenud ettevõta, meid teatakse ja tuntakse,“ rääkis Hanschmidt. Põhiosa toodangust läheb Eestist välja, olulisemad turud on Soome, Rootsi, Norra, tõusev on Saksamaa turg.

Kõik tootjad kinnitasid, et kuigi Eesti on väike ja meie turg ahtake, on ka siin võimalik arendada masinaehitust. Tuleb leida oma nüanss, mille poolest olla välismaistest suurtest konkurentidest parem ja seda edasi arendada.