21.-23. aprillini on tulemas on Maamess ning selle raames korraldab Eesti Lihaveisekasvatajate Selts koostöös Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu, Alltech Eesti, Baltic Vianco, Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolliga, Arke Lihatööstuse ja mitmete teiste koostööpartneritega lihaveiste näituse, noorpullide konkursi ja müügipäeva. Vaadata ja osta saab suurepäraseid lihaloomi, kes on pärit meie aretajate tippkarjadest.

Esmakordselt toimub viie lihatõu (Ab, Hf, Li, Si, Ch) noorpullide esitlus konkursil, hindab väliskohtunik Jacob Edstrad. Konkursil osaleb 13 aretajalt 21 noorpulli: 4 aberdiin-angust, 4 herefordi, 3 simmentali, 3 šaroleed ja 7 limusiini. Selgitatakse välja iga tõu parim ning nende hulgast parim lihatõugu noorpull 2016.

22. aprillil tuleb müki 22 noorpulli, kokku kaheksa erineva lihatõu esindajat, kelledest 11 on osalenud 4,5 kuud väldanud ühtses söötmiskatses Märjal. Samuti saab enamus müüdavaid noorpulle näitusehinde kohtunikult.

Näitusele tulevate loomadega saate tutvuda SIIN.

Lihaveisekasvatusest on saanud Eestis arvestatav põllumajandusharu, mis võimaldab väga paljudel peredel jätkuvalt maal elada, hooldades lihaveiste abiga kümneid tuhandeid hektareid Eestimaa kultuurrohumaid, looduslikke rohumaid ja poollooduslike kooslustega alasid, ning teenides selle tegevusega oma perele elatist.

2016. aasta alguses oli PRIA-s registreeritud ligi 2 100 kasvataja nimele 66 238 lihaveist, sealhulgas 25 107 ammlehma.