Põka ehk T-25

Nii ootamatu kui see ka poleks, õppis Madis siiski enne rääkima ja kõndima, kui teda traktorirooli lasti. Esimene sõiduriist oli põka ehk T-25. See oli masin, millega nii tema kui ta õed-vennad esimese sõidukogemuse said.

Suuremad sõidud tegi Madis 8–9aastasena, kui oli vaja põllult kive korjata. “Siis on ikka nii, et kõige väiksem roolib ja suuremad korjavad kive.”

See oli väikese poisi jaoks suur asi, sest Madisel on kaks vanemat venda ja seega on konkurents traktorirooli olnud väga tihe. Kaks õde on tal ka.

Olustvere koolis on õppinud ka Madise vanaisa Kaljo Vainola, kes lõpetas selle 1959.

Madise isa Margus on üle 20 aasta talu pidanud. “Ta alustas nullist ja on siiamaani hakkama saanud,” kiidab poeg isa. Nende 150hektarine teraviljatalu asub Viljandimaal Saksakülas.

Pärast Raudna põhikooli lõpetamist käis Madis aasta gümnaasiumis, kuid valis pärast seda siiski Olustvere.

Kooliga on Madis rahul, kuna õpetatakse tema meelest vajalikke asju ning ta on saanud palju praktiseerida ja reisida. Välispraktikal on Madis olnud Austrias ja Prantsusmaal. Lisaks on ta osalenud messidel Saksamaal ja Pariisis.

Tema sõnul on tasuta või pooleldi kinni makstud õppereisid võimalikud kõigile õpilastele, tuleb lihtsalt ise tahta ning hinded peavad olema head.

“Tänu nende võimaluste eest pean ütlema saksa keele õpetajale Aino Saavastele, kes on kooli välissuhete koordinaator,” sõnab Madis.

Tulevik on kodutalus

Kõige rohkem meeldis talle esimene Austria talupraktika, mis kestis pea kaks kuud. “See oli esimene kord, kui lendasin lennukiga, ja esimene kord, kui olin nii kaua kodust ära,” meenutab Madis.

See talu, kus ta töötas, on väga mitmekülgne. “Umbes 30 aastat tagasi oli neil kaks lehma ja võlad. Praegu läheb neil väga hästi.”

Selles talus tegeldakse Madise sõnul metsandusega, kasvatatakse vilja ja on ka rohumaad. Nad toodavad mahepiima ja peavad mahepagariäri.

Südantsoojendavast Austria-mälestusest hoolimata on Madisel plaan Eestisse jääda. Nelja kuu pärast lõpetab ta kooli ning seejärel plaanib isa kodutalus rohkem aitama hakata. “Kahekesi on ikka parem edasi pusida kui üksi,” sõnab Madis.