„Meie rongkäik oli väga ilus ja kultuurne,“ muljetab Alviste. „Enne seda oli radikaalsemate piimatootjate aktsioon, need tekitasid tõelise kaose: põletasid põhku ja loopisid sellega politseinikke, loopisid märulipolitseid munadega… Politsei oli seal ju meeleavaldust turvamas!“

Traktorid ja inimesed, kelle hulgas olid ka eestlased Mae Alviste ja Ann Riisenberg põllumeeste keskliidust, asusid teele Brüsseli raudteejaama juurest ning liikusid edasi läbi linna.

„Mulle meeldis, et kõik olid väga sõbralikud, suhtlesime väga paljude erinevate maade põllumeestega. Kõigil oli ühine mure põllumajanduse kestmajäämise pärast,“ hindab Alviste.

„See oli ürituse emotsionaalsem osa, astuda Euroopa põllumeeste ühtses rivis, tekkis tõelise ühtsuse tunne,“ räägib Alviste. „Mulle jäi eredalt meelde üks loosung, kus oli tekst: koos seisame, üksikult langeme!“

Eile tuli Brüsselist sõnum, et Euroopa Komisjon on välja töötanud 500 miljoni eurose abipaketi Euroopa põllumajandustootjate abistamiseks. Eesti põllumajandusministri Urmas Kruuse sõnul sisaldab see lisaks otsesele rahaabile ka meetmeid, mis on suunatud põllumeeste turujõu suurendamisele ja uute turgude leidmisele.

Abipaketi täpsem jaotus riikide vahel selgub ilmselt lähinädalatel, kuid kuna selle selgituses oli ära toodud ka Vene embargo tõttu enim kannatanud maade raske olukord, loodetakse, et Eesti koos teiste Baltimaadega saab proportsionaalselt suurema osa.