Nagu kinnitab Baltic Agrotehnika juht Marek Aron, kasutasid nad varem tavakülvikut, seejärel muretsesid kasutatud maisikülviku. Tänavu osteti uus maisikülvik Kverneland Optima.

“Varasem masin oli mehaanilise ajamiga, praegune elektrilise ajamiga, mis koos GPS-süsteemiga töötades võimaldab teha väga täpset külvi,” selgitab Aron. “Masin ei tee topeltkülvi, juba külvatud alal lülituvad ajamid automaatselt välja. Varasema külvikuga ei saanud anda väetist. Uue masinaga saab anda nii stardi- kui põhiväetist.”

Uue täppiskülvikuga külvati sel kevadel 1100 ha maisi. Agrotex OÜ on maisi külvanud alati täppiskülvikuga. Selleks kasutatakse Gaspardo ja Solo külvikuid. Ka Agrotex külvas maisi rohkem kui tuhandele hektarile.

Agrotexi tegevjuhi Martti Viirandi teada on praeguseks enamikul tavakülvikute tootjatel tootevalikus ka täppiskülvikud – Gaspardo, Amazone, Horsch, Lemken, Kverneland, John Deere jne.

Mullu valmis Rootsi külvikuid ja mullaharimisriistu tootval firmal Väderstad maisikülvik Väderstad Tempo. Väderstad Eesti tegevjuhi Kalev Korbuni sõnul on selle külviku eeliseks suur täpsus ja võimsus. Maailmas on neid müüdud vaid paarkümmend ning Eestisse neid veel tellitud pole. Küll õnnestus külvikuga sel kevadel teha Ukrainas külvirekord – 20 tunniga külvati maisiseeme 200 hektarile.