Põua tõttu loobus ettevõte ühest kevadel võistlusele esitatud rapsipõllust. Kui mullu näitas head tulemust sort 'Secure', siis tänavu ei elanud see põuda nii hästi üle ja võistlema jäi hoopis 'Visby'.

“Saagiga võib rahule jääda,” ütleb Samarüütel. Augusti lõpuks oli taliraps koristatud, kuivatatud ja juba mahagi müüdud. Täpset saagikust ta öelda ei oska, aga arvab, et see võib jääda 4,3 tonni kanti hektari kohta.

Männiku Piim majandab 1300 hektaril, sellest 300 on rohumaad ja ülejäänu teravilja ning rapsi all. Võistluspõllu valik tuli lihtsalt – nii suurel pinnal on erineva lõimisega põlde ja valik tuleb teha kõrgema viljakusega põldude seast. Enne rapsi külvamist oli samal kohal kolm aastat järjest rohumaa, mis sai mullu sügisel enne kündmist oma laudast pärit läga.

Mullu oli tali- ja suvivilja proportsioon 45/55, tänavu tahetakse see vastupidi pöörata. “Reeglina annavad taliviljad parema saagi,” põhjendab Samarüütel. Kui võrrelda rapsi, siis tema sõnul oli sel aastal suvirapsiga maadlemist palju – hiilamardikas, kapsauss ja põud võtsid oma osa. Talirapsiga oli tunduvalt lihtsam.