Mati tegemised said järsult otsa. Lahkus põllumees, kes säras. Lahkus mees, kes oli põllul mees. Lahkus oma laste parim isa ja vanaisa. Lahkus peremees. Sirge seljaga ja otsekohene.

Mati elas keskpunktis. Nii Mandri-Eesti kui elu keskpunktis. Juhtis väärikalt oma talu – Õnne talu, ja valla volikogu. Matil oli alati märkmik kaasas, ja kõik, mis vähegi vääris, sai kirja pandud ning ära proovitud.

Mati Kivi sündis 13. märtsil 1958 Adaveres. Keskhariduse omandas ta Põltsamaa Keskkoolis, Eesti Põllumajanduse Akadeemia lõpetas 1981. aastal veterinaararsti kutsega. Seejärel asus tööle Adavere näidissovhoosi, kus oli veterinaararst ja tõuaretuse peazootehnik.

Alates 1993. aastast oli Mati Kivi OÜ Õnne Piimakarjatalu osanik. Algul tegutses ta ettevõttes loomaarstina, 2001. aastast lisandusid juhataja kohustused.

Mati Kivi tundnud inimesed jäävad alati mäletama tema selget ja kõlavat häält. Tema suur armastus oli rahvatants. Ka pärast EPA lõpetamist käis ta koos abikaasa Kajaga ülikooli rahvatantsurühmas. Aastaid ise tantsijana ja hiljem juba juhendajana käis ta läbi kõik tantsupeod.

Õnne Piimakarjatalu on Eesti üks suurimaid piimandusettevõtteid. 2011. aastal valminud uus piimafarm ei jõudnudki oma rajajale täit rõõmu pakkuma hakata.

Lisaks oma ettevõtte arendamisele jõudis Mati olla ühiskondlikult aktiivne. Aastast 1996 kuulus ta Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatusse ja nõukogusse.

Samuti oli ta Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja piimatoimkonna liige ning kuulus Põltsamaa valla volikokku, juhtides selle viimast koosseisu.

Meenutamist väärib Mati täpsus ja kokkulepetest kinnipidamine. Tal oli alati oma arvamus ja tema sõna oli kindlam kui kirjalik leping.

Mati oli suur reisihuviline. Reisidelt kujunenud sõpradering sai sageli kokku ja nimetas end lehmalembesteks. Mati oli sõber. Sõbrad teadsid, kui tähtis on olla Mati sõber.

Mati hoidis väga oma peret. Teda leinavad abikaasa Kaja, kolm tütart ja seitse lapselast.

Eesti Tõulooma-kasvatajate Ühistu

Eesti Põllumeeste Keskliit

Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liit