„Keskkonnakomisjoni jaoks on oluline mesindusega seotud probleemide lahendamine. Mesilasperede hukkumisega seoses arutame taimekaitsevahendite kahjulikku mõju mesilastele. Mesinike mure seisneb mesilaste ülemäärases suremuses pestitsiidide kasutamise tagajärjel. Probleemile tuleb kiiresti reageerida, sest kahju ei tule ainult mesinikele, vaid ka keskkonnale terviklikult,“ ütles Vakra.

Keskkonnakomisjoni aseesimees Rein Ratas rõhutas, et läbi aegade on mesindus olnud Eesti maaelu lahutamatu osa. „Üpris oluliseks tuleb seejuures hinnata mesilaste tolmeldamistegevust nii kultiveeritud kui ka looduslikes taimekooslustes. Oluliseks saasteallikaks mesilastele ja looduskeskkonnale üldse on pestitsiidide suuremahuline ja ebamõistlik kasutamine taimekaitsetöödel ja mujal,“ märkis Ratas.

Keskkonnakomisjon on arutelule kutsunud Eesti Mesinike Liidu, Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu, Eesti Mesinduse Koostöökogu, Maaülikooli, Keskkonnauuringute Keskuse, Maaeluministeeriumi ja Keskkonnaministeeriumi esindajad.