Senistes taotlusvoorudes on esitatud ligi 2200 taotlust 23 mln euro saamiseks. Heaks on kiidetud 1200 taotlust 12 mln euro toetuse saamiseks. 2013. aastani on seega meetme alusel võimalik abiraha küsida veel rohkem kui 8 mln eurot.

Tänavu oktoobris seisab ees järjekordne taotlusvoor, eelarveks 5,01 mln eurot.

Kes saab toetust küsida

Meede jaguneb kolmeks alameetmeks: 1.5.1 – metsa majandusliku väärtuse parandamine, 1.5.2 – metsandussaadustele lisandväärtuse andmine, 1.5.3 – kahjustatud metsa taastamine ja metsatulekahju ennetamine.

Alameetmetest 1.5.1 ja 1.5.3 saavad toetust küsida erametsaomanikud (füüsilised või eraõiguslikud juriidilised isikud) oma metsamaale ja metsaühistud oma liikmete metsamaale. Taotlusi võtab 3.–17. oktoobrini vastu SA Erametsakeskus.

Alameetmest 1.5.2 saavad abi metsa majandamise või puidu töötlemisega tegelevad mikroettevõtjad. Taotlusi võtab 3.–10. oktoobrini vastu PRIA.

Enne taotlusvoorusid on ka meetme infopäevad.

Tänavused muudatused

Tule või tormi tõttu hävinud metsa taastamiseks saab toetust küsida ka juba tehtud investeeringute kohta. Teadupoolest olid 2010. aastal paljudes erametsades suured tormikahjud. Kui nendele aladele on juba uus mets peale istutatud, oleks asjakohane küsida ka toetust. Enne 2010. aastat tekkinud kahjustuste likvideerimiseks seda enam küsida ei saa.

Metsamaal tehtavate tegevuste korral ei pea toetuse saaja enam esitama kuludokumente (arved, arve-saatelehed) – üldjuhul piisab tehtud tööde aruandest.

Metsatehnika ning puidu töötlemise ja automaatika- või infotehnoloogiaseadmete soetamise korral, samuti ulukikahjustuste ennetamise tarvikute ostul ja metsatulekahju ennetava tegevuse puhul tuleb endiselt korraldada hinnapakkumismenetlus (kolm pakkumust, kui soetatav masin või seade maksab üle 5000 €) ja esitada kõik kuludokumendid.

Puidu töötlemisega tegelevad mikroettevõtjad saavad nüüdsest toetussummad kätte enne oma investeeringute eest täies mahus tasumist.

Tingimus on, et tasutud on omafinantseeringu osa ja töö või teenus on täies ulatuses tehtud. Taotleja jaoks on selline lahendus lihtsam ja odavam, kuna ei pea enam kasutama nii palju pangalaene.


Toetusliigid ja -määrad

Metsameetmest saab toetust küsida:

- kuni 30aastase puistu hooldusraieks (toetusesumma 160 €/ha);

- kasvavate puude laasimiseks (140 €/ha);

- metsa uuendamiseks (väheväärtuslikku puistusse raiutud 1,5–3 m laiustesse koridoridesse istutatakse väärtusliku puistu kujundamiseks sobivad taimed; 502 €/ha);

- metsatehnika ja -tarvikute soetamiseks (metsatehnika puhul kuni 50% maksumusest, kuid ühe taotleja kohta mitte rohkem kui 200 000 € programmiperioodil ja 63 911 € kalendriaastas);

- ulukikahjustuse ning puude taimehaiguse ja -kahjustuse ennetamise tarvikute soetamiseks ja paigaldamiseks (80 €/ha);

- tormi, trombi või metsatulekahju tõttu kahjustatud metsa taastamiseks (1911 €/ha, kui uue metsa istutamisel kasutatakse taimi kaitsvaid tarvikuid, ja 901 €/ha, kui istutatakse tarvikuteta);

- metsatulekahju ennetavateks võteteks (tuleohumärgid või plakatid, suitsetamis- ja lõkketegemiskohad, tuletõkestusribad või -vööndid, ka nende ja tuletõrje veevõtukoha juurdepääsutee korrashoid) kõrge või keskmise tuleohuga metsade korral (kuni 80%, suitsetamis- ja lõkketegemiskoha rajamisel kuni 60% abikõlblike kulude maksumusest);

- puidu kui toormaterjali töötlemise masinate ja seadmete ostmiseks (kuni 50% soetuse maksumusest, kuid ühe taotleja kohta mitte rohkem kui 200 000 € programmiperioodil).

Allikas: Helve Hunt