Kindel on, et 2010. aastal saab valmis uus metsanduse arengukava aastani 2020. Usun, et erametsanduse huvid on selles tummisemalt esindatud kui senises arengukavas. Vahetegemine, et on riigimets ja eramets, jääb vähemaks – on üks Eesti metsandus.

Loodan, et sügiseks oleme värskendanud erametsanduse nägu ja tegu ning sõnumit. See tähendab logo, hüüdlauseid, kõike seda, kuidas ja millega me end esitleme. Tahaks rohkem välja pakkuda positiivset imagot, et oleme lahenduste pakkujad, mitte abivajajad.

Suur soov on, et mingilgi kujul rakendub metsatulude maksuvabastus või et vähemalt aasta lõpus oleks teada, kuidas ja millal see kehtima hakkab.

Erki Sok, Võrumaa erametsanduse tugiisik

Mul endal algas uus aasta mõnusalt. Enamik vana aasta töödest sai varakult tehtud ning jõulude ja aastavahetuse ajal sain olla rahulikult perega. Käisime koolivaheajal poegadega metsas, koristasime võsa ja tegime lõket. Kindlasti tahakski alanud aastal rohkem oma metsas viibida – tööd teha, mõtteid koguda ja arvutist silmi puhata.

Laiemalt sooviks, et ometi tuldaks vastu metsaomanikele ja toetataks noore metsa hooldamist hektaripõhiselt. Lüheneda võiks Natura metsa toetuse menetlemise aeg.

Eelmise aasta kogemuse järgi arvan, et jätkub hoogne metsaomanike koondumine metsaühistutesse. Tähtsal kohal on mullu käivitunud ühine metsamüük. Loodan, et müügivõimalused laienevad ja kogused kasvavad, sest nii on võimalik organisatsiooni arendada.

Ootan ka, et praegune külm talv teeb korrektiive küttepuuturul. Külm sunnib rohkem ahju kütma ning suurendab küttepuu ja hakke ostmist. Sellega seoses peaks hind kerkima.

Lauri Salumäe, Rakvere Metsaühistu juhatuse esimees

Väikemetsaomanikuna soovin, et väikemetsaomanikud oma metsa aktiivsemalt majandaks. Metsatulu tulumaksuprobleem on suures osas suhtumise küsimus ja ei takista tegelikult metsa majandamast.

2009. aasta oli väga hea metsakultuuride kasvamamineku ja üldse väga hea metsakasvu aasta, soovin, et sel aastal läheb samamoodi. Soovin ka, et metsaomaniku, metsafirma ja metsaühistu vahel oleks rohkem usaldust ning et metsaomanikud rohkem just metsakasvatusega tegeleks. 2010. aasta tuleb nii hea, kui palju me tahame ise selle heaks tööd teha.

Ott Otsmann, Metsatööstusliidu tegevjuht

Loodetavasti on 2010. aasta Eesti metsatööstusele parem kui oli 2009. Raiemahud ning sae- ja höövlitööstuse toodangumahud tõenäoliselt kasvavad keskmiselt kuni 10%. Vineeri- ja spoonitootmine ehk isegi rohkem. Puitmassi tootmine kasvab umbes 5%.

Tõuseb energiatootmiseks kasutatava puidu osa ning võrreldes 2009. aastaga on ka paberipuidu ekspordis oodata mahtude taastumist. Graanulitootjad loodavad samuti väikest mahukasvu, umbes 2%.

Eri toodangu hinnad on erinevad ja nende muutusi ei tahaks ennustada. Loodetavasti püsib stabiilsus ja võib olla väike tõus.

Jaanus Aun, Erametsakeskuse juhatuse liige

Loodetavasti on parem aasta kui mullu – puiduturul on nõudlus stabiliseerunud. Aga väga ootaks, et energiasektori areng lõpuks ometi ka metsaomanike tegevusele positiivset mõju hakkaks avaldama ja energiapuidu hind paraneks.

Arvan, et hüppeliselt metsa majandamine intensiivsemaks ei muutu. Kes seni on metsas toimetanud, jätkavad sama rada ka alanud aastal. Jätkuvalt tuleb pingutada, et need omanikud, kes lihtsalt oma metsa kasvamist pealt vaatavad, hakkaksid sellega tegelema. Väheväärtusliku lehtpuu hindade kerkimine võiks neid selles suunas mõjutada.

Eesti metsanduse tuleviku mõttes on 2010 tähtis aasta, kuna arengukava koostamisega määratakse järgmise aastakümne arengusuunad. Soovin edasiviivat mõtlemist kõigile osapooltele.