Plantatsiooniline metsandus – metsapuude kasvatamine, kus peamine eesmärk ei ole kujundada metsaökosüsteemi, vaid saavutada kas maksimaal-ne puidumass või mõni muu puudega seotud toodang (viljad, lehed, koor, vaik jne).

Puidurikked – puidus mitmesuguste tegurite mõjul tekkinud muutused ja kõrvalekalded normaalsest struktuurist, mis alandavad puidu kvaliteeti või muudavad puidu kas osaliselt või täielikult kasutuskõlbmatuks.

Sagedasemad rikked on: puu kasvamisel tekkinud kõverus, kaldkiulisus, pahklikkus, okslikkus; puu kasvamise ja puitmaterjali säilitamise ajal tekkinud mädanikukahjustused, külmalõhed ja tõugurikked; puidu niiskusesisalduse muutumisega tekkinud rikked, näiteks lõhenemine; materjali valmistamisel tekkinud rikked, näiteks rebend, sisselõige, lõhenemine, kaldlõige. Harva esinevad puidurikked on pahk, radiaallaiksus, ringlõhed, tulioks, tõrvaspuit, vaigupesa ja vesipuit.

Paljude puidurikete tekkimist saab vältida või vähendada, rakendades metsa hooldamisel, puidu töötlemisel ja säilitamisel õiget tehnoloogiat.

Puupõld – istandiku mõiste sünonüüm, termin rõhuasetusega keskkonnakaitsele, näitamaks istandike erinevust metsast (looduslikest ja poollooduslikest puistutest) nii ökoloogilises kui ka maastikulises mõttes.

Ruumimeeter – virnastatud puidu mitteametlik mahuühik (rm), tähistab virna pikkuse, laiuse ja kõrguse korrutisena saadavat mahtu, mis sisaldab tervet ja mädanike kahjustatud puitu, puidul olevat koort, praaknotte, raiejäätmeid jne.

Sead (seadu) – istutatava taime asukoht teiste taimede suhtes, mis väljendatud kahe näitajaga: vahekaugus reas ja ridade vahekaugus.

Tihumeeter – kuupmeeter tihedat õhuvahedeta puitu (tm), mõõdetakse või hinnatakse ilma kooreta (koore alt – ka) või koos koorega (koore pealt – kp).

Virn – ühesuunaliselt üksteise kõrvale ja peale laotud palkide, nottide või muu ümarpuidu kogum, ka näiteks autokoorem paberipuitu koosneb virnadest.

Virnatäiuse koefitsient ehk protsent – suhtarv, mis tähistab kvaliteetse puidu mahu suhet virna üldruumalasse ehk virnastusmahtu. Suhtarvu väljendatakse kümnendmurruna (virnatäiuse koefitsient) või protsentides (virnatäiuse protsent).

Sinu Mets, veebruar 2008