Riigi metsateed

Ametlikult nimetataksegi Eestis metsateeks riigile kuuluvaid teid metsas, mida peamiselt kasutatakse riigimetsa majandamiseks.

Erametsatee on ametlikult eratee.

Riigi metsatee peab edaspidi olema pärast selle rikkumist uuesti korda tehtud ühe kuu jooksul. Seni kehtis tähtaeg kolm kuud. Metsatöödel või puidu veol kahjustada saanud tee korrastamine on rikkuja kohustus.

“Kõige enam etteheiteid on olnud raskete masinatega valede ilmaolude ajal sisse sõidetud sügavate roobaste tõttu läbimatuks muudetud metsateede pärast,” on selgitatud ministeeriumi pressiteates. “Võrreldes seni kehtivate nõuetega, on edaspidi sätestatud roopa lubatud maksimaalne sügavus, milleks on 10 sentimeetrit.”

Lisaks annab määrus paremad võimalused metsatee omanikul metsateid korrastada. Pressiteates on toodud näiteks, et kui looduskaitseobjektil on pikali kukkunud puu või kinni vajunud kraav, mille tõttu on teekraavi kogunenud liiga palju vett, on tee omanikul õigus see takistus eemaldada.

Riigile kuuluvat metsateed võib kasutada igaüks juhul, kui riigimetsa majandamist korraldav isik või riigiasutus ei ole teed või selle osa sulgenud või metsateel liiklust piiranud. Metsateid on Eesti ligikaudu 9000 km.

Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna peaspetsialist Taivo Denks lisas pressiteate teabele, et erametsaomanikel tasub tähele panna: täpsustatud on ka seda korda, mis reguleerib roobaste kordategu erametsas.

Muutus ka eeskiri

See on kirjas metsa majandamise eeskirjas, mis kehtestatud metsaseaduse alusel. Kuna aasta algusest metsaseadus muutus, on muudatusi tehtud ka eeskirjas. Ka nende määrus on ministril alla kirjutatud.

Seni on eeskirjas sõnastatud, kuidas kõik tuleb korda teha aasta jooksul pärast raietööd või metsateatise kehtivuse lõppemist. Muudatusega on eeskirja viidud punkt:

“Raietööde käigus kahjustatud teed, sihid, kraavid, sillad ja truubid tuleb korrastada vähemalt raie-eelsele tasemele ühe aasta jooksul metsateatise kehtivuse lõppemisest arvates.”

Eeskirjas on muudatusi rohkem, neist osa hakkavad kehtima 1. juulist.

Taivo Denks ütles, et pea kõik määrused, mis läksid muutmisele seoses metsaseaduse muutumisega, on olemas. Eelnõuetapis on hetkel veel erametsanduse toetamise määrus.