Toetuste väljamaksmisel ei nõuta taotlejalt enam kuludokumente, vaid toetuse saaja peab esitama tehtud tööde aruande, mille alusel kontrollitakse esitatud andmete vastavust tegelikkusele. Pärast kontrolli teeb Erametsakeskus PRIA-le ettepaneku toetuse väljamaksmiseks ning PRIA maksab toetuse välja standardkulu alusel.

Tulenevalt sellest on võimalik kasutada metsanduse valdkonna osa investeeringute toetamisel kindlat ühikuhinda hektari kohta (edaspidi ühikuhind) kui alternatiivi kuludokumentide põhisele investeeringu teostamisele, arvestades nende investeeringute eripäraga.

Kahjustatud metsa taastamiseks tehtavate tegevuste puhul või noorendiku hooldamise, kasvavate puude laasimise, metsa uuendamise ja metsapuutaimede kahjustuste ennetamiseks tõrjevahendite kasutamisel on tegemist arusaadavalt ühesuguse väärtusega tegevustega, mis on hinnatavad kindla ühikuhinnaga. Lähtuvalt sellest rakendatakse määrustes muutmisega nimetatud tegevuste toetamiseks standardseid ühikuhindasid hektari kohta. Toetuse maksmine standardkulu alusel koormab erametsaomanikku (taotlejat) vähem.

Uus kord loob toetuse saajale soodsamad tingimused ka investeeringute tegemiseks. Lisaks sellele väheneb olulisel määral menetleja halduskoormus ning võimalus moonutada piirkonna metsamajandusettevõtjate ettevõtlustegevust (toetuse väljamaksmiseks esitatavate arvete või arve-saatelehtede ärakirjade ning arve maksmist tõendavate dokumentide ärakirjade maht väheneb).

Muudatus puudutab ka taotlejaid, kellele on varasemates taotlusvoorudes esitatud taotluste korral toetused määratud, kuid kel seni on tööd veel tegemata ja investeeringut tõendavad dokumendid Erametsakeskusele esitamata.