Uuringu käigus testiti spetsiaalset seenekujulist jaotur, millest loomad söömas käisid ning mis on disainitud vastavalt sea kärsa suurusele.

Seni on Maremma rahvuspargis elavad sead sellest vaid sööta saanud, tablette neile veel antud pole. Kontratseptiivid plaanitakse toidu hulka puistata lähema paari kuu jooksul, selgitas kohalikule ajalehele rahvuspargi direktor Enrico Giunta.

Kui uuringu teine faas osutub edukaks, võib tiinestumisvastastest tablettidest saada uus salarelv metssigade kontrollimatu paljunemise vastu võitlemisel, arvavad uurijad.

Ainuüksi Tuscany piirkonnas arvatakse elavat umbes 400 000 metssiga - kaks korda rohkem kui mõistlik oleks.

Seni on metssigade arvukuse piiramiseks kulte valikuliselt kütitud, kuid loomaõiguslastele see ei meeldi. Nende arvates on selline teguviis üheaegselt nii ebainimlik kui ebaefektiivne.

Väidetavalt paljunevad sead pärast kultide väljapraakimist veelgi intensiivsemalt ning liha hind turul püsib kõrge, mistõttu on teatud küttimisgruppidel huvi, et metsas oleks võimalikult palju sigu.

"Me peame kasutama preventiivseid meetmeid, näiteks keemiline steriliseerimine - seesama, mida praegu Maremmas katsetatakse," arvab tapmisvastasesse liikumise liige Giacomo Bottinelli.