Alljärgnevalt soovitus, mida meeles pidada, kui on plaanis mikserit osta.

Esiteks on oluline, et teo ja kolu suurus omavahel ideaalselt sobiksid. Kolu ei tohi olla teo jaoks liiga lai või kõrge, muidu jääks sööt seinte ääres või ülemises kihis korralikult läbi segamata. Ainult kolu ja teo omavaheline õige sobivus tagab kiire ning ühtlase segamise kogu kolu ulatuses.

Siloking-Taarup mikseritel on teol all lisalaba, tänu millele tõstetakse sööta põhjast üles iga 180-kraadise pöörde järel (mitte ainult 360-kraadise täispöörde ajal). Seetõttu on segamine kiirem ja põhjalikum ning väljalaadimine ühtlasem. Teo suur pind tagab materjali pideva liikumise ja segamise ka madala pöörlemiskiirusega. Teo alumine serv on tugevamast St70 terasest ning on põhjale hästi lähedal, tänu sellele on jõuvajadus väiksem ja tigu ei jäta peenemaid söödakomponente põhja seisma.

Ka Siloking kasutab sakilisi nugasid nagu mitmed teisedki. Nugade all on tugevdusplaadid, seega pole ohtu, et ülemised noad murduvad, kui laadimisel silorull kogemata kõrgelt suure hooga kukub. Nugade asend on reguleeritav, tavaliselt pannakse ülemised väljapoole ning alumised sissepoole, et ülevalt pealelaaditud rull saaks kiiremini lõigatud.

Mikseri kolu on 8 mm paksusest materjalist ning otsaseinad on pisut nurgelised. Nurgad tekitavad sööda liikumisel seinte ääres kerge takistuse, mis tagab äärtes parema segamise. Lisaks on nurgeline sein tugevam. Kolul on üleval ääres ümartorust tugevdusrõngas.

Mikseri kõrgus on kindlasti oluline näitaja, mida masinat valides tuleb jälgida.

Tutvustame lühidalt erinevaid mudeleid.

Duo on kahe teoga ning mõeldud intensiivseks kasutamiseks suuremates farmides. Masina standardvarustuse hulka kuuluvad parempoolne esimene luuk, 2-käiguline ülekanne, redel, kaalusüsteem, hüdrauliline juhtimine, ülemine tugevdusrõngas, kardaan. Mikseril on neli kaaluandurit. Ees paiknev trepiga platvorm (lisavarustus) on kinnitatud raamile, nii et see, kas seal seisab inimene peal või mitte, kaalusüsteemi näitu ei mõjuta. Olenevalt mudeli suurusest on jõuvajadus 70–150 hj ning ühe mikseritäiega saab sööta 80–250 looma.

Juurde on võimalik tellida mitmesuguseid lisasid: trepiga platvormi, mitu väljalaadimisluuki, ristkonveieri ette või taha, konveieri pikendused, konveieri kiiruse muutmise, elektrilise juhtimise, sõltumatu hüdrosüsteemi, programmeeritava kaalusüsteemi, andmetevahetuse arvutiga, madalamad rehvid jm.

Premium on ühe teoga töökindel ja efektiivne mikser keskmise suurusega farmidele. Standardvarustuses on esimene ristkonveier, 2-käiguline ülekanne, trepiga platvorm, kaalusüsteem, hüdrauliline juhtimine, kardaan, ülemine tugevdusrõngas. Lisaks veel mitmesugused lisaseadmed. Jõuvajadus on olenevalt suurusest 50–100 hj ning ühe täiega saab ära sööta 40–120 looma.

Compact on lihtne ja kompaktne ühe teoga mikser. Standardvarustuses on esimene parempoolne väljalaadimisluuk, kaalusüsteem, hüdrauliline juhtimine, tugevdusrõngas ülaservas, redel ja kardaan. Jõuvajadus on 40–80 hj. Ühe mikseritäiega saab sööta 30–75 looma. Juurde võib tellida lainurkkardaani, ristkonveieri ette või taha, 2-käigulise ülekande jm.

Smart on väike, lihtne ja odav. Sobiv väiksematele piimatootjatele, kes soovivad käsitsi söötmiselt üle minna mikseriga söötmisele. Standardvarustuses on üks väljalaadimisluuk, kaalusüsteem, hüdrauliline juhtimine, ümartorust tugevdusrõngas, väike platvorm ja kardaan. Vajalik traktori võimsus on 20–40 hj. Ühe täiega saab ära sööta 10–35 looma.

 Prestige on kahtlemata Mayeri tehase lipulaev. Teadaolevalt on see ainus iseliikuv söödamikser, millel ees kaks ning taga üks paarisratas. Kohe, kui tootmist alustati, sai masin selle ainulaadse kontseptsiooni eest Saksamaa Põllumajandusühingu (DLG) kuldmedali. Eriti oluliseks peeti väga head manööverdusvõimet ning asjaolu, et kitsastes oludes ei jää sööt tagumiste rataste alla. Väga tähtis on, et masin on madal ja kompaktne – ühe teoga mikseri pikkus on ainult 7,15 m ning kahe teoga masinal 7,9 m!

Keevisraam ja kolmerattaline kontseptsioon välistavad raami väändumise ja paindumise. Raami jäikus tagab omakorda kaalusüsteemi täpsuse, sest kaaluandurid paiknevad raami ja punkri vahel.

Masina kogumassist 80% on esimesel, vedaval sillal. Selline massijaotus tagab väga hea haardumise ka talvel libedaga. Ees on kvaliteetsed Goodyear rehvid mõõduga 385/65. Rehvide suurus on selliste masinate puhul oluline – suured tagavad sujuva ja mugava sõidu ning vähendavad lööke raamile, kui teed või platsid on ebatasased. Väga hea on, et kabiin asetseb palju madalamal kui teistel sarnastel masinatel – juhil on palju lihtsam sisse-välja käia.

Ühe teoga iseliikuvad mikserid on mahuga 10, 12 või 13 m3, kahe teoga aga 14 või 16 m3.

Freesi laius on 2 m. Tähelepanuväärne on, et freesil on ainult 42 nuga. Väike nugade arv tagab selle, et materjali ei purustata liiga palju, sööt jääb paraja pikkusega ning piisavalt kare (kiud jäävad terveks), mis on loomale kasulik. Oluline on veel, et pealelaadimiskonveier on 70 cm lai. Nii lai konveier tagab materjali kiire ja probleemideta liikumise freesist kolusse.

Mootori saab valida kas 128 või 175 hj. Masin on kütusesäästlik, sest mootor paikneb mitte kaugel masina tagaosas, vaid tarbimiskohtadele lähedal (frees, vedav sild, tigu). Hüdrosüsteemis on kasutusel kvaliteetsed komponendid firmalt Bosch Rexroth.

Masinal on kolm hüdropumpa: üks sõitmiseks, teine freesile ja konveierile ning kolmas teole. Standardvarustuses on programmeeritav kaalusüsteem, raadio, soojendusega peeglid, kaks kaamerat (tagurdamiseks ja punkris) jpm.

Lisaks saab tellida erineva pikkusega konveierid, mineraalainete lisamise seadme, mootori eelsoojenduse, konditsioneeri, istme õhkvedrustuse, istme soojenduse, varustuse andmete ülekandmiseks arvutisse jm.