Miks on Soome kurk odavam kui Eestis kasvatatu?

 (88)
                     
Miks on Soome kurk odavam kui Eestis kasvatatu?
Grüne Fee agronoom Jane Rämson loodab uues kasvuhoones korjata igalt taimelt iga päev kaks kurki.
Foto: Raivo Tasso

Paar nädalat oli osas ketipoodides 3.50 eurot maksva Eesti värske kurgi kõrval müügil ka poole odavam Soome kurk.

See, et Hispaanias kasvatatud kurk on talvel siinsest palju odavam, on arusaadav. Aga Soome asub ju Eestist põhjas, seal on külmem ning pimedam...

“Soome riik maksab sealsetele kurgikasvatajatele korralikke toetusi,” selgitab Eesti suurima kurgikasvataja Grüne Fee tegevjuht Raivo Külasepp.

Piirkonniti on see erinev. Mõnel pool toetab kohalik omavalitsus nii taristu kui ka kasvuhoonete ehitust. Teisal makstakse töötute töölevõtmisel kinni nende poole aasta palk. “Soomlane saab toetuse tõttu kurki sellise hinnaga müüa,” tõdeb Grüne Fee juht.

Külasepp viitab, et ka Eesti valitsus võiks mõelda, kuidas oma kurgikasvatajat toetada. Saja töötajaga Grüne Fee, kus 2,5 ha kurgi- ja 3 ha salatihooneid, on praegu toetuseta.

Kõige suurema osa Luunjas asuva Grüne Fee kuludest moodustab energia, aasta jooksul on maagaasi hind kerkinud 34%. Nüüd katsetatakse mõni nädal tagasi valminud ja kaks miljonit eurot maksma läinud uut kasvuhoonet.

Poolehektarise klaashoone lage ja seinu katab seestpoolt eriline võrkkangas, mis peegeldab valgust ja soojust tagasi hoone sisemusse. Ühelt poolt loodab ettevõte sel moel tootmiskuludelt kokku hoida, teisalt saada ka suuremat saaki.

Vanades kasvuhoonetes annavad kurgitaimed keskmiselt ühe vilja päevas. “Tundub, et siit saab kaks-kolm,” rõõmustas Grüne Fee agronoom Jane Rämson. Nädal tagasi korjatigi uues triiphoones esimesed kurgid.

Eesti kurk Lätis-Leedus odavam

Kurkide hinna langust poes uuest kasvuhoonest aga loota ei tasu – kütet võib ju kuluda iga kurgikilo kohta vähem, kuid investeering vajab nüüd tagasi teenimist.

Külasepp tunnistab, et tegelikult müüb Grüne Fee kurke ka Lätti, Leetu ja Venemaale Kaliningradi oblastisse, aga seda odavama hinnaga kui Eestisse.

Põhjus on proosaline: kuu alguses, pärast palgapäeva, ostetakse kurke rohkem ja kuu lõpus vähem. Kurke tuleb aga kasvuhoonest kogu aeg. Nii müüakse ülejääk lõunanaabritele madalama hinnaga.

Loomulikult oleks kasulikum igalt eksporditud kurgikilolt kahjumi asemel kasumit teenida. Selleks tuleks müüa kõrgema sissetulekuga riikidesse, näiteks Skandinaaviasse. Rootsi turule on aga jalga ukse vahele saada väga keeruline.

“Seal vaadatakse meid kui NSV Liidu endist osa,” tõdeb Külasepp. “Meile esitatavad nõuded on väga ranged. Rangemad kui oma maa tootjatele.”

Ka Soomes juhtub, et tekib kurgi ületootmine ja siis otsitakse neile müügikohta. Kusjuures tunduvalt soodsama hinnaga kui koduturul.

“Soome kurk jõuab Eestisse ainult siis, kui seda on üle ja siis lüüakse hind alla,” selgitab puu- ja köögivilja hulgimüüja OÜ
Karlskroona tegevjuht Janno Toming. Seda juhtub harva, enamasti suvel. Mõne nädala tagune laadung oli seega erand.

Põhjanaabrite kasvatatu oli Eesti Prismades pakkumises kaks nädalat, seda osteti isegi rohkem kui veelgi odavamat Hispaania kurki.

Hispaanlastel endil kallim

Samas teab Grüne Fee juht Külasepp, et ka Hispaanias maksab kohalik kurk poole rohkem kui sama kurk Eesti poodides. Näiteks eelmisel aastal oli Hispaania kurk siinsetes Rimides müügil isegi hinnaga 50 senti kilo. See on võrreldav viljade Eestisse transportimise kuluga.

Aga ka Hispaanias toetab kurgikasvatust riik, nii et on võimalik dumpingut teha.

See, et Luunja kurgi hind erineb poodide lõikes kuni euro võrra kilost, tuleneb poodide hinnakujundusest – kurgid lähevad ettevõttest välja sama hinnaga, kui just pole tegu mingi sooduskampaaniaga.

Rimi eelmise nädala kampaania näitas üht-teist ostjate eelistuste kohta.

Kohalik kurk oli müügis soodushinnaga 2.49 €/kg kõrvuti 99sendise Hispaania kurgiga. “Sooduskampaania ajal osteti pea 60 protsenti just Luunja kurke,” ütleb Rimi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats.

Pilk ajalukku: 1993. aastal oli Eesti kurk Hispaania omast vaid 10% kallim...


Linnalegend: Grüne Fee kurgid tulevad piiri tagant

Grüne Fee juht Raivo Külasepp kummutab rahva seas levinud müüdi, et Grüne Fee ostab Hispaaniast odavat kurki, paneb sellele oma kirjadega kile ümber ja müüb kallima hinnaga.

“Miks me peaks seda tegema?!” küsib Külasepp.

Ta selgitab, et Hispaania kurkide Eestisse vedamine võtab nädala, selleks ajaks on nende värskus kadunud ja parim aeg möödas. “Miks me peaksime selliseid kurke oma nime all müüma ja nii Grüne Fee maine alla viima?”

Logi sisse

Logi sisse kasutades oma
Facebooki, Twitteri või Google'i kontot või e-posti aadressi.


Nimi
Kommenteerimistingimused

Maamajandus - viimased uudised
Haljava robotlaut valmis toetuste abita
Veterinaari haridusega Haljava OÜ loomakasvatusjuhi Aavo Mooste jaoks on esmatähtis lehmade heaolu.
Kuna PRIA laudaehituse toetusraha sai mitme aasta eest otsa ning piimahind langeb, on uued robotlaudad tänavu tõeline haruldus.
TIIT UUSOJA majandab Käina lahe ääres
“Saare peal kasumit ei teeni, aga kui päris kahjumisse jääks, siis lihaveiseid küll ei peaks,” teatab Ado-Tooma talu peremees Tiit Uusoja oma loomade juures Kassaris.
Ado-Tooma talu peremees Tiit Uusoja hooldab oma lihaveistega Käina lahe äärseid alasid Kassari maastikukaitsealal.
ANDRES TAMM on aretanud Eesti parima karja
“Tahan piimamajanduse arendamiseks ära kasutada kõiki võimalusi. Palju on veel juurde õppida, et paremini teha, edasi minna,” arutleb Andres Tamm.
Soone Farmi OÜ juhataja Andres Tamm Nõo vallast on aretanud oma holsteini tõugu piimakarja tootmisnäitajatelt üheks vabariigi parimaks. Karja väljalüps on juba ligi 12 400 kg lehma kohta aastas.
ARNE TAMM hooldab rannaalasid
23. oktoober 2014 05:15
ARNE TAMM hooldab rannaalasid
Arne Tamm majandab loodusega kooskõlas – hooldab lihaveistega kaitsealasid ja kaitseb seeläbi ka veelindude rändeteid.
Arne Tamm harib koos perega üle 900 ha maid ja karjatab lihaveiseid Haapsalu lahe ääres Silma looduskaitsealal.
ILMAR TEEVET viis tõusule Vändra OÜ piimanduse
“Investeerime ka uude põllutehnikasse, sest korraliku söödabaasita kõrgeid tulemusi ei saa,” selgitab Vändra OÜ juhataja Ilmar Teevet.
Vändra OÜ juhataja Ilmar Teevet on viimastel aastatel valmis ehitanud mitu laudakompleksi ja suurendanud piimakarja aastalüpsi enam kui 11 tonnini lehma kohta.
KLIIMAMUUTUSED ja põllumajandus (2)
23. oktoober 2014 05:15
KLIIMAMUUTUSED ja põllumajandus
Martti Mandel põllumajandusministeeriumi taimekasvatussaaduste büroo peaspetsialist
Eesti põllumajanduse kasvuhoonegaaside heitkogus on viimastel aastatel kasvanud.
LIANA JA KARMO PÕDER: Meil on kokkuhoidev pere
“Oma talus on ikka parem töötada kui kusagil palgatööl. Kui on vaja, rabame hilisõhtuni, aga kui vaja, saab korralikult puhata ka,” on Karmo ja Liana Põder rahul.
Liana ja Karmo Põder peavad Antsla vallas Rimmi külas Ivaski talu, kus koos elab neli põlvkonda ja 50pealine piimakari lüpsab kvaliteetset juustupiima.
MARGOT SAARE käe all kosuvad lehmad, kanad ja jaanalinnud
“Alustasin jaanalinnu­kasvatusega, nüüd on ettevõtmisi palju juurde tulnud ja vastutus ka suurem,” ütleb Margot Saare. Pildil koos elukaaslase Eero Kurmiga Männituka talu jaanalinnu­kasvanduses.
25aastane Margot Saare juhib Pärnumaal OÜ Männituka Farmi, kus uues robotlaudas lüpsab sajapealine piimakari. Lisaks peab noor perenaine kanu ja jaanalinde.
KONVERENTS “AASTA PÕLLUMEES 2014” Kes maksab Vene turu riskid?
“Eestil on vastavalt Euroopa Liidu reeglitele õigus põllumajandustootjaid riigieelarvest toetada 23 miljoni euro ulatuses,” selgitab põllumajandus- kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus. Seda raha ei taheta tootjatele anda.
Venemaale ekspordi peatamine on Euroopa Liidu turuhinnad
viinud langusesse, piima kokkuostuhinnad on kaotanud
kolmandiku ja tootjad kannavad lisakahjusid. Valitsus aga
ei soovi anda Eesti põllumajandustootjatele lisatoetusi.
Investeerime keskkonnasõbralikku tehnoloogiasse
“Keskkonnasõbralik majandamine sõltub paljuski põllumajandus- ettevõtete omanike ja juhtide arusaamadest keskkonnast ning nende hoiakutest loodushoidu,” tõdeb Silver Kuus.
Investeeringud Eesti põllumajanduse keskkonnasäästlikku majandamisse sõltuvad peamiselt neljast tegurist: ettevõtjate ja tarbijate hoiakutest, majanduslikust tasuvusest, riiklikest sunniregulatsioonidest ning investeerimistoetustest.
JÜRI ILVES peab maheveiseid ja pakub mahesnäkki
“Võistlemise maadlusmatil jätsin päevapealt, nüüd tegutsen Metsanurga talus,” on Jüri Ilves oma maheveiste keskel rahul.
Endine maadleja Jüri Ilves on rajanud Koeru valda
Metsanurga peretalu ning ehitanud maheliha tootmise tsehhi, kus valmistatakse mahesnäkki Vinnukas.
PIRET ALFTHAN kasvatab maatõugu lehmi
Piret Alfthan on võtnud suure piimakarja toimetamise kõrval südameasjaks hoida ja aretada ka maatõugu lehmi.
Parim maakarjakasvataja Piret Alfthan on tõstnud Massiaru põllumajanduslikus osaühingus (POÜ) maatõugu lehmade aastalüpsi 8700 kiloni.
PEETER ALEP juhib tipptasemel piimatootmist
“Mais parandab piimaandi ja teeb ka söödaratsiooni odavamaks, samas tänavuse jaheda suve tõttu jäi maisi kasv meetri jagu lühemaks,” ütleb Põlva Agro OÜ juhataja Peeter Alep.
Põlva Agro OÜ kauaaegne agronoom ja praegune juhataja Peeter Alep kinnitab, et viimastel aastatel on tema põhitöö loomakasvatus ning piimakarja kõrge taseme hoidmine.
Range toiduohutus jätab tarbija praest ilma
Urmas Sepp peab tukkuvale pullikesele selgeks tegema, et nüüd tuleb paar sammu edasi astuda ja siis võib edasi magada.
Eestis ei tohi lihaveist müügiks tappa kodustes tingimustes. Samas võib suurte loomade tapamajja viimine olla absurdselt keeruline ja kulukas.
Praegu tasub pidada pigem lihaveiseid kui piimakarja
Harjumaa lihaveisekasvataja Jane Mättik on veendunud, et veiseliha hinnalangus õpetab paremini majandama: ellu jäävad need, kes oskavad kasumlikult toota ega sõltu ainult toetustest.
Samal ajal kui Eesti piimalehmi ähvardab Vene embargo laastav mõju, avanevad lihaveistele taas Türgi piirid. Sisse pääsevad siiski vaid head ja kindlat tõugu loomad.