Lemetti soovitab alustuseks võtta vähemalt kaks kana, sest neile meeldib karjas elada. Samas tasuks ehitada kanala siiski perspektiiviga, sest süües kasvab isu ja teil võib edaspidi tekkida soov oma karja suurendada.

Enne kanade soetamist võiks abi olla mõnele küsimusele vasta-misest.

- Kas kanamunad või -liha on mõeldud tarbimiseks üksnes enda
perele?

- Kas teil on plaanis väikeettevõtte rajamine (mahemunad on kasvav trend)?

- Millised on kanamunade ja -liha turustamise nõuded ning kas te suudate neid täita?

- Kas lähikonnas asub tunnustatud tapamaja, kus saab linde tappa või plaanite seda ise tegema hakata?

- Kas tahate pidada puhtatõulisi linde või lepite segaverelistega?

- Kas teile on oluline üksnes toodang või peate tähtsaks ka kanade välimust?

Hübriidkana on hea muneja

Kõige lihtsam on alustada munakanakrossidest. Nende puhul võib kindel olla, et kanad teevad seda, mida neilt oodatakse - munevad. Keskmine noor munemist alustanud hübriidkana muneb keskmiselt kuus muna nädalas. Meil on kõige levinumad hyline (inglise keeles hybride line) munakanakrossid. Samas heidetakse neile ette ilmetut välimust.

Hübriidkanade puhul tuleb kindlasti meeles pidada seda, et nad pole kuigi pikaealised. Nelja-aastast hübriidi võib pidada juba tubliks veteraniks. Ka kipub olema nii, et rohkelt munevatest kanadest ei tule häid haudujaid, mis võib olla oluline argument, kui soovite oma karja suurendada.

Kui olete otsustanud, millised on teie nõudmised kanadele, tuleb mõelda, kust neid saab. Munejatega on lihtne, Maalehes avaldatakse sageli kuulutusi, kus või millal üks või teine tibude või noorlindude müüja oma kaupa pakub.

Kanamüügikuulutusi tasub otsida ka interneti kuulutuselehtedest Kuldne Börs ja Soov, põnevamate tõugude osas on kindla peale minek MTÜ Eesti Väikelinnukasvatajate Seltsi koduleht www.kodulind.ee

Tibu, noorlind või muneja?

Edasi peate otsustama, kas valite tibud, noorlinnud või aasta munenud kanad. Tibude puhul võite sattuda suure kukekarja omanikuks. Kuigi tibud on ostes odavamad, on nende kasvatamisega hulga rohkem vaeva.

Munemist alustavad noorlinnud on 4-5kuused kanad. Enne munema hakkamist muutub tema hari roosakaspunaseks - tundub, nagu oleks kana peas punane tuluke süttinud. Esimesed munad peaks ta munema paari nädala pärast.

Aasta munenud kanad on enamasti odavad - 1-3 eurot lind. Püüdke neid ostma minnes saada müüjalt võimalikult palju infot selle kohta, millistes tingimustes neid on peetud ja millega söödetud. Söötmis- ja pidamistingimuste järsk muutmine põhjustab lindudele lisastressi.

Looge puurikanadele võimalikult turvalised tingimused ja sisustage nende pidamisruumid kõige vajalikuga. Võimaluse korral andke neile sama toitu, mida nad said oma vanas kodus, ja hakake siis ratsiooni vähehaaval asendama toiduga, mida oma kanadele pakute.

Puurikanade puhul arvestage, et ehkki füüsiliselt terved, pole nad tavatingimustega harjunud ja vajavad taastumisaega. Õrred ja pesakastid võiksid olla madalamad, sest kanadel on nõrgad jalad ja kõrgelt hüpates võivad neid vigastada.

Ärge pange puurikanadest uustulnukaid kohe teistega kokku ja kindlasti hoidke kukk neist eemal. Ideaalne oleks jätta lindudele kaks kuni kuus nädalat kohanemiseks.

Allikas: Piret Lemetti
"Kanapidaja käsiraamat"


Nõuandeid kanade ostmisel
- Lindudel peavad olema erksad ja selged silmad.
- Ninasõõrmed peavad olema puhtad. Jalgadel on viis varvast, jalad on siledad ja puhtad. Taldade all ei ole muhkusid ega paistetust.
- Hingates on nokk kinni – välja arvatud juhul, kui neid on taga aetud ja väljas on väga palav.
- Hari ja lokutid on pringid ning hea välimusega. Kukkede puhul viitavad mustad harjaservad tõsiasjale, et lind on külma saanud, see omakorda võib tähendada ajutist viljatust.
- Suled on siledad, puuduvad sulgedeta laigud. Kontrollige sulgi neid tagurpidi siludes – nii veendute, et kanal ei ole söödikuid.