Piima omahinda on arvestatud FADN alusel 2010-2020 keskmisena ja saadud erinevates suurusgruppides hinnaks 28-30 senti. Selle arvestuse alusel toodavad piimatootjad täna selget miinust," kommenteeris olukorda põllumajandusministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Mai Talvik Maaleht.ee-le.

Septembris teeniti Eestis toorpiima ekspordi eest 52% vähem raha kui aasta tagasi, või eest -46%, vadaku eest -27%, juustu eest -20%. 2014. a statistika põhjal võib väita, et augustis tabas piima ja piimatoodete eksporti šokk, mis väljendus 20% ekspordikoguste languses võrreldes juuliga.

Talvik lisas, et 2015. aastal makstakse põllumajandustootjatele koos riigi omaosalusega makstakse ligi 300 miljonit eurot toetusi, seal hulgas piimakarjakasvatajatele ligi 7 miljonit eurot Euroopa Liidu eritoetust (Baltimaade piimatootjate toetuspakett, komisjoni 26. novembri määrus 1263/2014).

"Töötame ajakavas, et jaanuaris saaks piimatootjatele toetuse välja maksta. Reaalselt kataks see umbes 2 kuu kokkuostuhinna languse tootjatele (31 senti/kg arvestuse järgi, mis oli 2013. a keskmine kokkuostuhind)," Mai Talvik.

EL sekkumiskokkuostuhinnad on tööstuste jaoks liiga madalad, et neid kasutataks. Eesti pole kasutanud sekkumiskokkuostu ega eraladustamist.

Lisaks madalale kokkuostuhinnale mõjutab tootjaid ka kvoodiületuse oht. Kergendav asjaolu on aga teravilja hinnalangus, mis mõjutab ka sööda maksumust (sööt moodustab 50% piima omahinnast).