Sellisele järeldusele jõudis USA Massachusettsi tehnoloogiainstituudi uurija Yves-Alexandre de Montjoye. Ta analüüsis koos oma kaastöölistega pooleteise miljoni eurooplase mobiilpositsioneerimise andmestikku, mis oli kogutud 15 kuu jooksul. Lisaks uurisid teadlased ka populaarse asukohapõhise rakenduse Foursquare kasutajate andmeid.

Modelleerimine näitas, et inimese isiku saab 95-protsendilise tõenäosusega kindlaks teha, kui tema kohta on teada neli ajalis-ruumilist punkti – ligikaudset asukohta ajal, kui ta kasutab mobiiltelefoni. Inimeste liikumismustrid on ainulaadsed. Nii nagu meil kõikidel on kordumatud sõrmejäljed on ka meie päevaplaan ja liikumismuster väga eripärased.

Inimese saab kindlaks teha ka osalise sõrmejälje põhjal. Samamoodi piisab meie päevase liikumismustri puhul vaid neljast punktist. Teisisõnu – on väga väike tõenäosus, et keegi teine on sinuga samal ajal ning samas kohas ühe päeva jooksul neljal erineval ajal.

Teades vaid kaht ajalis-ruumilist punkti saab inimese isiku tuvastada 50-protsendilise tõenäosusega. Tõsi küll, isikute paika panemiseks on vaja lisaks mobiilivõrku jäävatele jälgedele veel lisaandmeid, kuid neid saab kergesti Twitterist, Facebookist ja teistest sotsiaalvõrkudest.

Võiks arvata, et kui muuta andmeid hägusemaks – näiteks anda helistamise kellaajad viivitusega ning muuta asukohad ebatäpsemaks, võiks mobiilikasutaja identiteet jääda peitu. Kuid Montjoye kinnitusel on ka siis võimalik teada saada, kes on telefoniomanik.

Uurimus ilmus ajakirjas Scientific Reports.