2009. aasta teine kvartal on siin erandiks. Ümberringi möllav masu kihutas puiduhinnad sügavasse mutta juba märtsiks. Pärast seda on okaspuupalgi hinnad keeranud tõusuteele, paberi- ja küttepuit on jätkanud traditsioonilist kerget langust suveks

Palginõudlus on kasvanud

RMK-l, kel on pikemaajalised kokkulepped, toimus järsem nõksak aasta alguses ja edasine langus on olnud laugem. Võrreldes II kvartali lõpuseisu eelmise aasta mai hindadega, on langus 25–40%.

Kõrgeimat keskmist hinda pakuti kase vineeripaku eest ja väga palju ei jäänud sellest maha ka okaspuupalk. Ka peenpalgi eest on peaaegu võimalik saada juba topelt hinda, võrreldes paberipuiduga.

See viitab asjaolule, et meie saeveskid on oma toodangule turu leidnud ja seda kasvatamas, mis ühtlasi tähendab ka palginõudluse kasvu.

Ilmselt siiski ei kiirustata kokkuostuhindade tõstmisega, vaid proovitakse pakkuda nn kompleksteenust. See tähendab väga erinevates variantides kokkuleppeid teiste sortimentide ostmiseks, alates kase vineeripakust ja lõpetades paberipuiduga.

Küttepuidu seis paranemas

Kui valmis lõigatud vineeripakku on erametsaomanikul üksi müüa hetkel üldse raske (kui mitte võimatu), siis paberipuiduga tulevad arvesse mahu- ja hinnakombinatsioonid, kui müüakse koos palgiga.

Vanarahvas uskus, et rege tuleb rautada suvel. Küttepuiduga, eriti täistüvestena varutava puiduga, on sama lugu, sest muidu ei jõua puit meie niiske suve jooksul piisavalt kuivada.

Aprillis metsanduse visioonikonverentsil tõdes Väo jaama puiduga varustamise eest vastutav Andrus Tamm, et suurim positiivne üllatus oli küttepuidu suur pakkumine. See tähendab maakeeli küttepuidu hinna langust. Tänaseks on küttepuidu hind aastatagusega võrreldes –25%. Kuigi nõudlus küttepuidu järele on praegu väga väike, see ilmselt nii ei jää. Sügise lähenedes on võimalikud kaks varianti: kas suureneb puidu pakkumine või kasvab hind.

Mõjutada võib asja see, et juunis muutis Riigikogu elektrituruseadust ja nüüd saab taastuv-energia toetust taotleda ka Eesti Energia oma suurtele elektrijaamadele. 17. juuliks ongi juba hange välja kuulutatud.

Paberipuidu hinna tõusu metsatööstusliit ei prognoosi. Soomlased hindavad toodangu vähenemiseks aastaks 2020 paberi tootmisel kuni 28% ja tselluloosi tootmisel isegi kuni 35%. Uuringud viitavad uute tehnoloogiate arengule, mis asendaksid senist traditsioonilist tselluloosi- ja paberitööstust. See kõik on aga järgmise 5–10 aasta teema.

Ehk on põhi käes?

Uudised, mis maailma puiduturult tulevad, on valdavalt pessimistlikud, kuid annavad siiski lootust, et majanduslanguse põhi võiks käes olla. Euroopa saetööstuste organisatsioon, kuhu Eesti ei kuulu, prognoosib, et liikmete saematerjali tootmine langeb tänavu kuni 17%.

2010. aastaks oodatakse mahu väikest kasvu, kuid enne langust olnud tasemeni veel ei jõuta. Samas on nii Saksamaal kui Austrias kasvanud nõudlus värske ümarmaterjali järele. Kasvanud on puidugraanuli hind ja Suurbritannias on kallinenud saematerjalide hinnad. Austrias on metsatööstustöötajate palgad koguni 2% tõusnud.

Teisalt on mitmed Kesk-Euroopa ettevõtted teatanud töötajate arvu vähendamisest ja toodangu mahu langusest. Venemaal langeb kasevineeri hind.

Langenud hinnad on veelgi vähendanud metsaomanike huvi raiuda, see on seadnud saetööstuse piltlikult öeldes noateral käima. Kui hetkel on leitud oma toodangule praegusele ümarmaterjali hinnale sobivad turud, siis piisava toorme puudumine võib selle tasakaalu suure tõenäosusega hävitada ja tuua kaasa uue hinnalanguse.

Kui aga suudetakse kasvatada ümarmaterjali hinda koos toodangu nõudluse kasvuga, tähendaks see aasta teiseks pooleks hindadele positiivset trendi.

Metsaomanik peaks praegu raiele mõeldes valima okaspuulanke, kus oleks minimaalselt paberipuitu. Kaasikud võiks rahulikult jätta kasvama ja turu paranemist ootama.

Paberipuit las kasvab

Kui metsakasvatuslikult kannatab, siis jätta tegemata ka need harvendusraied, kus ülekaalus on paberipuit. Harvendusraiete tegemist, kus valdavalt on tulemas küttepuit, tasub kaaluda, nii nagu ka hall-lepikute raiumist küttepuiduks.

Kindlasti peab jälgima palgi raiumisel ka mõõte, sest eri pikkustel võib olla küllaltki suur hinnaerinevus.