Euroopa Komisjon võttis vastu uued suunised selle kohta, kuidas tuleb konkurentsieeskirjadest tehtavaid konkreetseid põllumajandust puudutavaid erandeid teatavate põllumajandustoodete müügile kohaldada. Suunised aitavad põllumajandustootjatele selgitada, kuidas neil on võimalik – kui teatavad tingimused on täidetud – müüa ühiselt oliiviõli, veise- ja vasikaliha ning põllukultuure kooskõlas ELi konkurentsieeskirjadega. Nende kolme toote turu väärtus Euroopas on suurem kui 80 miljardit eurot aastas.

„Need suunised kujutavad endast käsiraamatut, kus on põllumajandustootjatele selgitatud, kuidas organiseeruda, et oliiviõli, veise- ja vasikaliha ning põllukultuure ühiselt müüa. Eesmärk on tagada, et Euroopa põllumajandustootjad teeksid koostööd, et jääda konkurentsivõimeliseks ja et neil oleks läbirääkimispositsioon ostjatega,” ütles konkurentsivolinik Margrethe Vestager.

„Suuniste eesmärk on tugevdada põllumajandustootjate ühist positsiooni toiduainete tarneahelas, nähes ette selged ja praktilised eeskirjad. Need aitavad põllumajandustootjatel tasakaalustada suurenevat kontsentratsiooni tarneahela töötlemise ja jaemüügi etappidesse. See on oluline samm toimivate konkurentsitingimuste loomise poole põllumajandussaaduste turgudel ning selle suunas, et kasutada täielikult ära uue ühise põllumajanduspoliitika olemasolevaid vahendeid,” selgitas põllumajanduse ja maaelu arengu volinik Phil Hogan.

Uued suunised täiendavad 2013. aasta ühise põllumajanduspoliitika reformi, millega muudeti mitmeid eeskirju selle kohta, kuidas ELi põllumajandustootjad koostööd teha võivad. Ühise põllumajanduspoliitika reformi eesmärk on suurendada ELi põllumajandustootjate konkurentsivõimet ja jätkusuutlikkust ning tugevdada nende läbirääkimispositsiooni ostjatega, säilitades samas turule orienteeritud lähenemisviisi.

ELi standard konkurentsieeskirjad keelavad hinnakokkulepped ja muud kauplemise tingimused või turu jagamise, välja arvatud juhul, kui need kokkulepped parandavad tootmist või turustamist, võimaldades samal ajal tarbijatel saada õiglase osa sellest tulenevast kasust. Nimetatud standardseid konkurentsieeskirju kohaldatakse põllumajandussektoris teatavate eranditega, mis on sätestatud ühise turukorralduse määruses.

Need suunised puudutavad umbes kolme tõhusust käsitlevat erandit, mis võimaldavad tootjatel oliiviõli, veise- ja vasikaliha ning põllukultuure ühiselt müüa ja määrata teatavate tingimuste täidetuse korral tunnustatud organisatsioonide kaudu kindlaks hinnad, mahud ja muud tingimused. Eelkõige:

  • peavad sellised organisatsioonid muutma põllumajandustootjate tegevuse märgatavalt tõhusamaks, toetades muid tegevusi peale müügi (nt ladustamine, transport, turustamine) ning
  • organisatsiooni poolt turustatud kogused ei tohi ületada teatavat piirmäära (20 % siseriiklikust oliiviõli turust ja 15 % veise- ja vasikaliha ning põllukultuuride siseriiklikust turust).
  • Uued suunised aitavad põllumajandustootjatel nimetatud nõudeid täita. Samuti aitavad need liikmesriikide konkurentsiasutustel ja õigusasutustel uusi eeskirju kohaldada. Eelkõige:
  • antakse suunistes selge määratlus/viide sellise tegevuse kohta, millega kaasneb suurem tõhusus, mida on erandile tuginemiseks vaja, ning tuuakse konkreetsed näited olukordadest, kus selline tegevus võib tegevust märkimisväärselt tõhustada;
  • antakse juhiseid, kuidas põllumajandustootjate organisatsioonide turustatud kogused arvutada ja kuidas kontrollida, et need ei ületa piirmäärasid, võttes eelkõige arvesse ajalisi kõikumisi;
  • selgitatakse, kuidas erandlikke asjaolusid, näiteks loodusõnnetust, võib põllumajandustootjate organisatsioonide poolt turustatud koguste arvutamisel arvesse võtta ning
  • selgitatakse olukordi, kus liikmesriikide konkurentsiasutused ja komisjon võivad kohaldada ÜTK määruses ette nähtud kaitseklauslit. See kaitseklausel võimaldab konkurentsiasutustel erandkorras otsustada, et põllumajandustootjate organisatsioonide ühismüüki tuleks uuesti hinnata või et seda ei peaks üldse toimuma, kui turg on üldiselt negatiivselt mõjutatud.

Suunised avaldatakse lähipäevadel Euroopa Liidu Teatajas.